Kristiansanderne Tony Teigland (t.v.) og Jarle Føreland (begge 49 år) har trent målrettet mot sin ekspedisjon i åtte måneder. Foto: Elisabeth Teigland
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Skal padle Lindesnes-Strømstad i ett strekk

Vi regner med å bruke 70 timer på de 350 kilometerne, og det er ikke lov å gå ut av kajakkene underveis.

Vi er to menn i vår beste alder som liker å presse grenser. Vi har drevet mye med utholdenhetsaktiviteter, og skal i sommer prøve å gjøre det som for oss virker umulig. Nemlig å padle 350 km, ca 70 timer, sammenhengende i kajakk på strekningen Lindesnes-Strømstad. Vi skal gjøre dette med minimalt med søvn og uten å gå ut av kajakken. Turen vil foregå i tidsrommet 18. mai-23. juni, når vær og vind er gunstig.

Oppdagelsesreise
Det kan være ulike motivasjoner for å gjøre dette, og vi kaller denne turen konsekvent for vår ekspedisjon. Ekspedisjon betyr for oss en oppdagelsesreise. Oppdagelser som naturopplevelser langs vår flotte kyst, utforske, presse og flytte fysiske og mentale grenser, samt rett og slett gjøre noe av det vi liker veldig godt – å padle.

Det er en blanding av disse faktorene som er drivkraften vår. Vi jobber begge sosialfaglig sammen med mennesker med ulik livserfaring enn oss selv. I jobbene våre er blant annet natur, gjennomføring av mål, flytte egne grenser og etablere en ny identitet noen av momentene vi utfordrer på. Vår egen læring ved denne turen er også en nyttig erfaring å ta med seg profesjonelt.

p2
Her er vi på vei ut fra Nodeviga i retning Risør. Padleturen tok 21 timer, 15 av timene var i mørket. Foto: Privat.

Hvordan skal vi klare dette?
Vi har trent målrettet mot turen i åtte måneder, og økt tiden på langturene våre fra åtte timer til den lengste hittil på 21 timer i strekk. I april vil vi teste en 36 timers tur, før da selve ekspedisjonen skal gjennomføres. Det har blitt, og vil altså bli, mange timer i kajakken også de neste fire månedene, med to langturer i måneden. Dermed har vi 12 langturer på mellom 8 og 36 timer sammenhengende som ballast før den virkelige styrkeprøven settes i gang.

Mat og drikke
Under ekspedisjonen har vi behov for mat og drikke. Vi padler 40 min/5 min pause med drikke og bensinmat fire ganger. Deretter «kaffepause» med brødskive på rundt ti minutter. Så gjentar vi syklusen og øker tiden på «kaffepausen» til 25 min – da er det varm mat på menyen (Real eller nudler). Vann kokes i Jetboil bak på dekk i pausen.

p3
Hele turen skal foregå uten av vi går ut av kajakken. Her koker vi vann til Real turmat og kaffe bak på dekk. Å finne fungerende praktiske løsninger i kajakken er en del av prosjektet. Foto: Privat.

Søvn
Vi vil prøve å klare oss med 1,5 til 2 timer sammenhengende søvn ca midtveis (35 timer). Ut over dette blir det noen 15-minuttere «powernaps» etter behov.
For de mest interesserte så publiserer vi detaljer på forberedelser som tekniske løsninger, treningsmetoder og utstyr på vår Facebookside: Lindesnes – Strømstad i kajakk.

Og hvordan vi gjør det alle lurer på, nemlig å gå på do – følg med på neste innlegg i Lokalsporten!

Les også: En IronMan-målpassering er verdt alt slitet