15-åringene Malene Rypestøl fra Varodd/Team Sør og Dennis Aateigen fra KSA/Team Sør hadde begge bestetid uansett klasse i mesterskapet som har klasser fra 13 til 16 år. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Agder-duo åpnet med gull i ÅM

Malene Rypestøl og Dennis Aateigen vant begge 400m fri første dag av Årsklassemesterskapet i Mandal. Flere øvrige Agder-svømmere imponerte.

Malene Rypestøl var rett og slett overlegen i jenteklassen da hun perset med 3,1 sek til 4.24.07 og var 6.5 sek foran sin største konkurrent gjennom de siste årene, Astrid Julie Halvorsen fra Skjetten som hadde bedre pers enn Malene før ÅM i Mandal.

Dermed sikret Malene seg en ledelse med hele 49 poeng foran de øvrige fire øvelsene, 200m rygg, 200m bryst, 100m butterfly og 200m medley. Og Malene har ingen svake stilarter og kan absolutt klatre opp fra sølv i fjor til gull i år om hun fortsetter med like gode resultater de to siste dagene.

Dennis vant tøft oppgjør

Dennis Aateigen på sin side hadde sterk konkurranse av Oslo Idrettslags Andre Gregusson som fulgte Dennis til passering 350m. Men herfra og inn svømte Dennis på smått utrolige 28.7 på den siste femti meteren og slo Gregusson med nøyaktig 2,0 sek med den flotte tiden 4.04.51.

Like gledelig var det at klubbkameraten i Team Sør/KSA, Ole Marius Rist Jensen fulgte opp med bronse med 4.10,63 som var personlig rekord med hele 10 sek. Ole Marius kan sanke mange poeng på 200m bryst hvor hans personlig rekord er mye bedre enn Dennis og OI – gutten Andre.

Det ligger derfor an til en uhyre spennende kamp mellom de to Agder-guttene og Gregusson fra Oslo i sammendraget.

ole
13-åringen Ole Einar Ueland fra Varodd ble nummer to i sin aldersklasse på 400 meter fri. Foto: Privat.

13-åring fosser fram 

13 åringen Ole Einar Ueland fra Lillesand ILs svømmegruppe kom veldig sterkt i regions mesterskapet i ÅM hvor han vant sammenlagt og hadde landets tredje beste sammenlagt poengsum.

På 400m fri i Mandal fulgte han favoritten i øvelsen og hele sammenlagtmesterskapet, John Jøntvedt fra Bryne, helt til døren med flotte 4.32.16 – kun 8/10 sek bak i tid som ga en flott sølvmedalje og samtidig et supert utgangspunkt for å kjempe om den gjeveste medaljen sammenlagt.

Mange perser 

Utover disse fire svømmerne med to gull, en sølv og en bronse på 400m fri var det flere svømmere som satte solide perser og dermed ligger godt an til å komme høyt på sammenlagtlistene.

14 årige Andreas Håbesland Klausen fra KSA svømte seg frem fra 8-plass til 5-plass i klassen med 4.26.52 – pers med 6,6 sek. og vil ganske sikkert svømme seg frem mange plasser sammenlagt om han følger opp i de fire siste øvelsene.

Solveig Bratland fra Vågsbygd perset med imponerende 16.5 sek til 8-plass og 4.53.37 og svømte seg forbi 11 jenter, og har faktisk sine beste øvelser igjen. Hun kan absolutt svømme seg opp blant de seks beste sammenlagt.

Christoffer «Doffen» Lohne fra KSA gjorde en kjempeinnsats i 15 årsklassen da han gikk ut i et forrykende tempo og passerte halvveis ( 200m ) på 2,06,00 – 6,7 sek under pers på denne distansen og var langt foran de øvrige i heatet. Han sloss virkelig tappert på den siste halvdelen av løpet da melkesyra nok stod helt opp i «hårrota». Men tiden 4.22,37 var 5.7 sekunder gammel pers og ga han 8-plass og mange plasser fremover på resultatlisten.

Flekkefjord-jenta Dina Svege i 16 årsklassen svømte inn til 8-plass med 4.37.07. Hun har hatt en veldig fin fremgang det siste året og har aldri vært med i landsfinalen ( 24 beste sammenlagt ) tidligere. Det blir moro å følge henne videre i dette mesterskapet og også i årene fremover i nasjonale mesterskap.

Martin Holteberg fra Farsund perset grundig i 13 årsklassen litt i skyggen av Ole Einar Ueland da han fikk 10 plass med 4.47.38 – pers med 5.2 sek. Han har sterkere øvelser igjen og kan godt svømme seg høyere opp på sammenlagtlisten.

Perser hadde også 16 årige Aslak Svege Lindland (16 år ) med 19-plass på 4.29.37 ( pers 4 sek ) på sin 400m fri, Sander Busterud (14 år ) fra Varodd med 12 -plass og sterke 4.33.74 ( pers 4,7 sek ) Begge har sterke øvelser igjen og kan også komme høyere på sammenlagtlistene.

Velsmurt arrangement

Dessverre ble Vågsbygd-jenta Tirill Hammerstrøm disket for tyvstart og måtte følge de andre fra land. Den 13 årige debutanten vil nok gjøre alt for å perse skikkelig på de resterende øvelsene.

Det er all grunn til å følge med på lørdagens øvelser, 200m rygg og 200m bryst og søndagens 100m butterfly og avsluttende 200m medley. Det er grunn til å regne med mange medaljer i de forskjellige stilartene og i sammendraget av svømmere fra Agder.

Mandal svømmeklubb med dyktige funksjonærer, hvorav mange fra kretsens øvrige klubber hadde god kontroll på stevnet og gjennomfører faktisk sitt fjerde ÅM landsfinale siden 1988 og er dermed den klubb som har arrangert flest ÅM finaler i landet.