Kristiansanderen Luis Ohnstad (22) trener seks dager i uka for å bli den beste styrkeløfteren i Norge i sin vektklasse, 74 kilo. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Mentalt fokus i hverdagen

Nå er jeg inne i en periode der jeg står overfor mange utfordringer. Den første er et styrkeløftstevne i Kristiansand 23. september.

Jeg har jobbet veldig mye med idrettsutøvere som har ambisjoner. Personer som ønsker å prestere. I min jobb som mentaltrener og coach så opplever jeg tydelige endringer hos de som er villige til å forandre og utvikle seg til en enda bedre versjon av seg selv. Og alt fordi folk i dag har forstått verdien av å kontroll over eget tankemønster, følelsene sine, og handlingene sine. Folk i dag forstår verdien av mental trening.

Vil bli best 

Daglig praktiserer jeg ulike teknikker og metoder på meg selv, inn mot min egen utvikling og ønske om å prestere på et høyt nivå. Nå er jeg inne i en periode der jeg står overfor mange utfordringer. Den første er et styrkeløftstevne i Kristiansand 23. september. Mitt langsiktige mål er å bli sterkest i Norge i min vektklasse. 

For meg betyr det veldig mye, for det viser om jeg har klart å forberede meg godt nok. Det er ikke et endelig mål, det er en pekepinne på vei mot et større mål, men det gir en klar indikasjon på om jeg er på rett vei.

For noen uker siden, etter å ha gjort ferdig treninga på dagens program, så bestemte jeg meg for å ta utfordringa til min kompis Sejjad Al Nayef.  Den var egentlig å stå i planken med 100 kg, men det ble litt for lite. 150 kg gikk greit. Neste mål må være å stå i ett minutt med samme vekt. Jeg ser jeg kunne hatt rumpa litt lengre ned, men men, innafor. 

Her ligger jeg i planke med 150 kilo på ryggen:

Visualisering

Jeg visualiserer alt. Absolutt alt. Jeg kan sitte timevis og se på videoer av andre suksessfulle løftere, og jeg kan sitte og vurdere mine egne videoer av meg selv. Fokus ligger i de små detaljene. Legge merke til de små endringene jeg kan gjøre som kan utgjøre en stor forskjell. Når jeg har lagt merke til dem på video, kan jeg bruke nye timer på å se for meg i hodet når jeg løfter. Alt fra hvordan jeg sitter når jeg tar på meg skoene, til stegene bort på plattformen, til hvordan jeg tar tak i stanga før et løft. Jeg ser for meg alt. Og jeg ser for meg hvordan det kjennes når jeg lykkes.

130 kilo, en repetisjon og åtte sett:

Jeg bruker også mye tid på tilstandskontroll. Hvilken tilstand ønsker jeg å være i på konkurransedagen. Hva er optimalt? Jeg bruker tiden på treningene til å finne ut hvordan jeg skal være, timen, og minuttene før jeg skal løfte. Hvordan skal jeg puste? Skal jeg være rolig og fokusert? Skal jeg høre på musikk som fyrer meg opp så jeg nærmest står å hopper? Skal jeg smile og være selvsikker og rolig? Det er viktig å lære å kjenne seg selv. Hva som funker for deg. Det er det de siste ukene før konkurranse går til nå.

Her løfter jeg først 150 kilo i knebøy og så 160 kilo og 170 kilo i markløft:

Så får vi se etter konkurransen hvordan resultatet ser ut. Uansett hva du måtte ha som mål, eller uansett hva slags utfordring du står overfor: Ha god tilstandskontroll, hold fokus på det du kan gjøre noe med, og legg bort alt oppi hodet ditt som forstyrrer deg fra å være 110 % til stede i øyeblikket.