Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Pole dancing: Også for gutter!

Jeg heter Isak Viktorsson Arnfjørd, er 17 år og bor i Kristiansand. Jeg har nylig meldt meg på Ungdommens kulturmønstring (UKM) i Kristiansand, der jeg stiller opp med pole dancing 14. mars.

Som gutt i en slik kvinnedominert idrett får jeg mange reaksjoner, både fra familie og venner. Ofte tror folk at jeg ikke er seriøs og derfor fniser de litt. Noen ganger synes folk at det er kjempekult, men generelt sett så opplever jeg at mange blir sjokka over at jeg som gutt driver med pole dancing.

Så lenge jeg kan huske har jeg alltid drevet med en idrett, men jeg ble fort lei av idrett som innebærer mye repetisjon, lag og ballspill. Jeg har prøvd det meste jeg har hatt mulighet til, som friidrett, turn, basketball osv. Og jeg spilte fotball i sju år før jeg innså at jeg rett og slett ble veldig lei av å sparke en ball i mål om og om igjen. Etter at jeg fylte 13 år har jeg kun drevet med breakdancing og parkour. Jeg begynte å trene på Elixia i Kristiansand i fjor sommer og oppdaget fort påmeldingskjemaet for en prøvetime i pole dancing, og tenkte med en gang at dette kunne vært litt kult. Jeg meldte meg på sammen med to av mine venninner.

isak 2
Her trener jeg på «human flag» inne på Elixia. Foto: Ragnhild Gaudestad.

Jeg husker at jeg kunne kjenne adrenalinet i kroppen og hvor gira jeg var på å lære nye ting. Jeg opplevde relativt rask fremgang, selv om det var veldig tungt. Så det endte opp med at jeg meldte meg på kurs en uke senere. Instruktørene Ragnhild Gaudestad og Line Reichelt Føreland er også svært motiverende, og du blir fort kjent med de andre på kurset og da blir det bare enda gøyere i timene. Etter hvert begynte vi også å trene litt sammen utenfor kurset og det kan være veldig fint å kunne jobbe litt med det du ønsker og få hjelp av dem du er med.

Pole fitness er veldig krevende både fysisk og psykisk. Ofte kan ting være litt skumle, men jeg tror det er noe av det som gjør meg så hekta på pole. Jeg trenger stadig noe nytt å sikte mot og muligheten til å være kreativ på egen hånd.

isak 1
Pole fitness krever både fysisk og mental styrke. Foto: Ragnhild Gaudestad.

Å overkomme utfordringer og frykt, og den gleden du føler når du endelig har oppnådd ditt mål, er veldig givende. Det er helt vanvittig hvor mye du kan gjøre, så du får stadig nye mål og utfordringer. Dessuten er pole fitness utrolig bra trening for utholdenhet, styrke og kjernemuskulatur.

Jeg ble oppfordret av min instruktør Ragnhild til å melde meg på UKM for et par uker siden og jeg har fått god hjelp av henne og Tone Govertsen, en veldig dyktig pole dancer. Jeg har nå fått øvd med dem i helgene og planlagt min rutine til UKM. Blant grunnene til at jeg meldte meg på er fordi jeg har lyst til å vise hvor kul denne idretten kan være, fremheve litt maskulinitet og at det ikke nødvendigvis er bare jenter som kan drive med dette.

Så vidt jeg vet er jeg den eneste gutten på hele Sørlandet som driver med denne idretten. Jeg synes det er veldig synd at det ikke er flere gutter og menn som prøver dette ut. Ofte er gutter bedre bygd for en slik idrett, ettersom det krever mye styrke for å kunne holde seg oppe på stangen over tid. Det er ikke akkurat en hemmelighet at det er mange som er veldig konservative hva gjelder pole dancing. Jeg har hørt flere ganger at noen har veldig lyst til å prøve seg på sporten, men de får ikke lov av foreldre eller kjæreste av forskjellige grunner.

På min UKM-opptreden har jeg lyst til å vise at dette er en ordentlig og veldig hard idrett. Forhåpentligvis vil jeg inspirere flere gutter og jenter til å prøve dette.
Jeg har lenge holdt på å jobbe mot noe vi kaller Human Flag. Det vil si at du har begge armene på stangen og retter hele kroppen ut som et flagg. Det begynner å nærme seg nå, som dere kan se i slutten av videoen over.