Karna Wangberg (25) fra Kristiansand trener iherdig fram mot sitt første NM i pole sport, som arrangeres i Oslo i mai. Foto: Nina Reed
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Pole-stangen har gitt treningen en ny dimensjon

Etter mange år med variert trening fikk jeg en aha-opplevelse da jeg prøvde meg i pole sport for første gang.

Jeg ble hekta på denne sporten fra første dag. Pole fitness-kurset i Kristiansand for 3,5 år siden introduserte meg for den tyngste, vondeste og mest utfordrende sporten jeg har vært borti. Fra før har jeg trent mye styrke, kondisjon, svømming, klatring, cheerleading m.m. Alt fra én til fire økter daglig. Men det er pole sporten som virkelig har gjort meg avhengig.

k10
Foto: Nina Reed

Dette er en tung sport hvor du skal holde forskjellige positurer på stanga, kombinere dem med løft, andre triks, spins, drops, hopp og så videre. Sporten har også mange innslag fra dans og turn. Første gang du prøver et nytt triks brenner og klemmes huden din, tennene bites sammen og du får litt noia for hva som kan skje. Deretter får du til trikset og smerten glemmes (nesten)! Neste gang klarer du forhåpentligvis å utføre trikset mer elegant eller til og med opp ned. Alle triks krever så mye av deg at mestringsfølelsen ikke kan beskrives, den må oppleves!

Video av min første fonji:

NM-nerver

k7
Foto: Privat

Dere som tror at pole sport kun er eksotisk dans, lite klær og ikke bør kvalifiseres som en sport kan ta av seg hatten for alle strippere der ute. Det er balanse, styrke, eksplosivitet, koreografi, fleksibilitet, koordinasjon og ikke minst masse «guts». Pole sport som jeg driver med og lærer bort er en treningsform og har ingenting med eksotisk dans å gjøre.

Tidligere i dag har jeg trent pole i to-tre timer og gjort styrke- og fleksibilitetstriks jeg bare kunne drømt om for tre år siden. Denne progresjonen har gjort at jeg endelig har fått ræva i gir og turt å melde meg på NM. Konkurransen finner sted i Oslo i starten av mai og jeg kan ikke si at jeg er klar! Jeg har masse nerver allerede nå, men jeg vet jeg er god nok til å delta. Riktignok er det en bibel av kompliserte regler å sette seg inn i først.

Video av muscle-up i  ringer med åtte kilo tung medisinball:

Det blir ikke første gang jeg står på scenen, ettersom jeg har deltatt i flere konkurranser for eksempel innen cheerleading. Vi fikk fjerdeplass med KSI Topaz da vi stilte i Sr. coed elite, men det blir første gang jeg står på scenen helt alene og i en sport jeg aldri har konkurrert i.

Må jobbe med elegansen

Jeg har to stenger hjemme, men benytter meg mest av de 3,75 meter lange stengene på treningssenteret. Jeg trener så ofte jeg kan med mine polevenninner når jeg ikke jobber, trener styrke, løper i Jegersberg, underviser i pole eller trener mine cheerleading-barn i Lillesand.

Video av human flag:


Siden jeg er såpass aktiv ved siden av poletreningene mine, fikk jeg mye gratis da jeg startet med denne sporten. Eleganse derimot finner dere ikke mye av hos meg! Dette er noe jeg må jobbe mer med. Hos meg er det mer «all power» som gjelder.

Video av Iron-x:

NM stiller krav til styrke- og fleksibilitetstriks samt flere typer spins på to stenger, en som snurrer og en som er statisk. Det er krevende å sette sammen kombinasjoner av spins og triks og i det hele tatt klare å smile samtidig.

Video av en polespin:

Når svette hender og føtter hindrer deg i å holde deg fast, blåmerker og brannsår verker på hele kroppen og angsten for å falle ned øker, er det en helt fantastisk følelse når en faktisk klarer å gjennomføre en ny polesekvens. Jeg synes det er så gøy at jeg faktisk glemmer at jeg trener noen ganger. Etter at jeg begynte med pole har kroppskontrollen min har økt noe ekstremt og dette er en stor fordel i andre sporter.

Elsker utfordringer

k11
Foto: Ingrid Lillebjerka

Mitt mål med NM-deltakelsen er å pushe meg selv mer for å bli enda bedre i det jeg gjør og utfordre meg selv ved å opptre «live» foran så mange mennesker.

Jeg elsker en utfordring, det gir meg et realt kick. Og hvis jeg er langt fra å greie noe, kan du banne på at det er akkurat dette jeg skal øve på videre. De neste månedene vil jeg fokusere mest på pole og alt som kan hjelpe meg mot en god og trygg rutine.

Jeg er åpen for hjelp fra andre med større erfaring eller kunnskap inn mot NM. Det kommer nemlig til å bli en god del tøffe treninger fremover, samt mange bekymringer rundt for eksempel musikk, koreografi og klær.

Les også: 

Kapret NM-sølvet i pole sport

Fra støttemedlem til hekta på pole fitness

Sørlending trener for å innfri NM-drøm i pole fitness

Med stålkontroll i pole fitness-maraton