Sensei Tsutom Watanabe (nå 76 år) fra sommerleir i Mandalshallen for noen år siden. Arkivfoto: Fædrelandsvennen.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Rekordmange deltakere på karateleir

Til helgen drar 34 utøvere i Karateklubben Sør, sammen med 258 øvrige utøvere fra hele landet, til Vågsbygd for å trene karate, for å gradere, og ikke minst få oppleve stilartens store japanske leder: Sensei Tsutom Watanabe.

Dette bildet er også fra sommerleir i Mandalshallen. Arkivfoto: Fædrelandsvennen.
Dette bildet er også fra sommerleir i Mandalshallen. Arkivfoto: Fædrelandsvennen.

Watanabe, som kommer ens ærend fra sitt nåværende bosted i Canada, er 76 år gammel, noe som ikke er lett å se når han er i aksjon. Han er en ustoppelig læremester og inspirasjonskilde for alle utøvere, og han driver utøverne hardt. Magemusklene bør være særdeles godt trimmet skal en makte å ta imot et slag fra denne mannen, som har svart belte av 7. dan.

Karate har forskjellige stilarter. Shorin Ryu, som representerer tradisjonell japansk karate, er ikke en stor stilart internasjonalt, men i Norge er den en av de største. Den består av grunnteknikker, formelle øvelser sammensatt av faste grunnteknikker (kata), og partnertrening (kamp/kumite). Det blir også lagt vekt på tradisjonell etikette og disiplin.

Watanabeleiren, som arrangeres av Vågsbygd Karateklubb, er årets store begivenhet, og i år har stevnet rekordstor påmelding. Nesten hundre utøvere fra 9 til 54 år skal gradere seg på leiren, til alt fra oransje til svart belte av 5. dan. To utøvere skal også gradere seg til 4. dan. Disse høye graderingene hører til sjeldenhetene, og er et severdig show i seg selv.

Sensei Tsutom Watanabe har bevegeligheten i orden, sin modne alder til tross.
Sensei Tsutom Watanabe har bevegeligheten i orden, sin modne alder til tross.

Mens noen ønsker å drive på karate på elitenivå, er andre tilfreds med å utøve sporten for økt livskvalitet, idet de registrerer hvilke virkninger utøvelse av sporten har på kropp og sinn:

Større fokus, bedret konsentrasjonsevne, økt styrke, bedret balanse og trivsel i egen kropp. I tillegg kommer mestringen som ligger i å kunne utøve kvalifisert og kontrollerbart selvforsvar i en potensiell kritisk situasjon.

Fra Karateklubben Sør er altså 34 utøvere påmeldt til stevnet. 19 av disse skal gradere seg, blant annet to til brunt belte, en til svart, og en til svart belte 2. dan.