Det var rundt 110 dommere med på helgas vårkurs i Kristiansand. Her er drøyt halvparten samlet. Foto: Tore Myrberg/NFF Agder.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Rekordmange dommere lærte regelendringer

Det er mange endringer i fotballreglene for breddefotballen denne sesongen. I helgen fikk våre lokale dommere en innføring i dem.

Med rundt 110 deltaker kan leder Mats Nesmann i dommerkomitèen slå fast at det aldri tidligere har vært flere dommere med på vårkurset.

– Det er gledelig og viktig at så mange er med på det viktigste kurset for våre lokale dommere. Med fokus på regelkunnskap, Fair Play og fysisk form, står vi godt rustet til årets sesong, sier Nesmann.

Viktig med respekt

«Fair Play» og «Handshake for peace» har blitt en naturlig del av rammene rundt kamper både i topp- og breddefotballen. Derfor er det helt naturlig at dette også er fokus i Agder.

– Dommerne har som oppgave å beskytte både spillerne og spillet, men dette er et felles ansvar for alle i fotballfamilien, sier Nesmann.

Fra Norges Fotballforbund er melding klar. Spiller som viser manglende respekt for spillet, skal gis gult kort. Det samme om man protesterer eller forsøker å påvirke dommerteamet.

Åpenbare protester mot avgjørelser med ord eller handling, filming, eller å forsøke å påvirke dommer for at motstander skal tildeles gult eller rødt kort, skal straffes med gult kort.

Omring av dommer eller andre i dommerteamet eller å oppsøke dommer fra distanse for å uttrykke misnøye vil framover anses som mobbing av dommer eller dommerteam.

Slutt på trippel straff

Med nesten tresifret antall endringer i reglene, var det ikke alle reglene som fikk like mye oppmerksomhet. De som nok blir mest synlig for folk flest, ble imidlertid gått grundig igjennom. Blant annet fjerning av trippel straff.

– Det handler om at man ved et ærlig forsøk på å ta ball inn i straffefeltet ikke lengre automatisk skal ha rødt kort selv om det er en åpenbar scoringsmulighet. Men, dette gjelder kun inne i straffefeltet hvor det blir et straffespark, og omhandler ikke hands eller holding, sier Odd Jarle Larsen, som tidligere toppdommer og nå dommerveileder i eliteserien.

Det er for øvrig et par ting som er verdt å merke seg rundt det med straffespark. For den som tar straffesparket er det ikke lengre lov å finte etter at man har satt ned stambeinet for å skyte. Det skal bestraffes med gult kort, og indirekte frispark til forsvarende lag.

I tillegg skal nå målvakt få gult kort om det blåses for at han eller hun beveger seg for tidlig ut fra streken ved straffespark.

Mange nye regler

Her er en kort opplisting av noen av de andre regelendringene og noen presiseringer fra årets retningslinjer:

– Ved advarsel eller utvisning til motspiller og kortvarig skadebehandling, må ikke spilleren ut av banen. Hensikten er at motstander ikke skal dra fordel av å begå en feil.

– Ved avspark må ikke ballen lengre spilles framover på banen.

– Dommer har ikke myndighet til å avgjøre hvilke spillere som skal delta ved dropp, eller angi på forhånd hva resultatet av dropp skal være.

– Offside kan nå idømmes på egen banehalvdel om man kommer fra offside.

– Innta avstand ved frispark. Spillerne har to til tre sekunder til å fjerne seg fra frisparkstedet. Spillere som stiller seg foran ball skal ha gult kort.

– Begge lags spillere kan hente ballen ved scoring. Ved konflikt gjelder reglene som vanlig, og spillere som omfattes av konflikten risikerer å bli tildelt kort.