Oppe fra venstre og med klokka rundt: Brødrene Lars Aasheim Svaland og Håkon Svaland fra Birkenes, Kristin Mestad fra Torridal, Ånon Flåta fra Gjerstad, Espen Uldal fra Birkenes, Ingvild Sangesland fra Øvrebø og Tarjei Tjørhom fra Sirdal. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Mange Agder-talenter bak Birkeland og Olsbu

Flere lovende skiskyttere fra Sørlandet gjør at fremtiden ser lys ut.

VM i skiskyting er nettopp over, og av de ti utøverne Norge stilte med, var to sørlendinger. Ved siden av skøyter er skiskyting den vinteridretten Sørlandet virkelig er i verdenstoppen i, og det har vi vært over flere tiår, med Gunn-Margit Andreassen og Linda Grubben friskt i minne.

Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu er våre toppløpere nå og har mange gode år foran seg. Men bak dem kommer en skokk av talenter fra så godt som hele landsdelen, med ambisjoner om å ta over arven. For selv om man leser om begredelig deltakelse fra Sørlandet under NM i brodersporten langrenn, ser det langt lysere ut i skiskyting. Der har Agder til og med medalje i NM-stafetten fra fjoråret å forsvare.

Mange lovende resultater

Under junior-NM og norgescuprennene i Holmenkollen for tre uker siden hadde Agderfylkene 29 av de totalt 575 deltakerne i alderen 17-30. De fleste av disse deltar fast under norgescuprundene gjennom hele vinteren. Allerede er det gått ti renn i cupen, arrangert på Geilo, Oppdal, Ål, Holmenkollen og Steinkjer, med mange lovende resultater av sørlandstalentene.

Både Marte og Lars Helge var et stykke ned på lista i juniorårene, men utviklet seg etter hvert til å bli medaljekandidater i VM. Dette bør gi inspirasjon til de unge vi har på gang nå. Vi har ikke vært bortskjemt med pallplasser og topplasseringer i fleng foreløpig denne sesongen, men noen av utøverne har likevel utmerket seg nevneverdig.

I seniorklassen har Ingvild Sangesland fra Øvrebø to plasseringer blant de ti beste, med 5. plass som best. Brødrene Lars og Håkon Svaland fra Birkenes har henholdsvis en og fire topp ti-plasseringer, der Håkon har to pallplasser i Menn senior.

I klasse menn 20-21 år har birkenesingen Espen Uldal en 6. plass som best. Sirdølen med det klinkende skiskytteretternavnet Tarjei Tjørhom har en 10. plass i M19. Et annet kjent etternavn er Mestad. Kristin Mestad fra Torridal i klasse Kvinner 18 har en 7. plass fra årets første renn. Håvard Haugen fra Tonstad har 8. plass som best foreløpig i år i klasse M18.

Unggutt kjemper i toppen

Mens vi i sirkusets yngste klasse, Menn 17, har kanskje den sterkeste Agder-prestasjonen så langt i år. Ånon Flåta fra Gjerstad har alle sine seks løp i år inne på topp 12, kronet med sølvmedalje under NM i Holmenkollen i januar. Med det er Flåta med og kjemper om topplassering i norgescupen sammenlagt, der han nå ligger som nummer tre med tre renn igjen.

I tillegg til disse åtte Agderløperne som har vært topp ti i år har vi en rekke løpere like bak med muligheter til å nå opp. Neste sjanse er i Os i Østerdalen i begynnelsen av mars og under norgescupfinalen i Mo i Rana i slutten av mars. Forhåpentligvis vil skiskytterne fra Agder fortsette å pryde TV-ruta også etter at Birkeland og Olsbu har skutt sitt siste skudd. I mellomtiden kan vi lokalpatrioter nyte mange gode år for Lars Helge og Marte.