Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Satser hardt på triathlon

Mitt navn er Andreas Mathingsdal Pedersen. Jeg er 22 år gammel og oppvokst i Farsund. I litt over ett år har jeg satset aktivt på triathlon, en sport jeg har blitt utrolig fascinert av. Sesongen 2014 var en oppløftende sesong for meg og lysten til å satse videre og nå nye mål er stor. Per dags dato bor jeg i Kristiansand hvor jeg studerer Idrett bachelor ved Universitetet i Agder. Når jeg er ferdig med bachelor-graden, vurderer jeg å fortsette på masteren.

andreas 2Idrettsbakgrunn

Jeg har alltid hatt en stor lidenskap for idrett og sport og har siden ung alder vært innom flere idretter. Fotball, håndball, svømming, friidrett og karate har vært en del av oppveksten min. I tillegg har jeg alltid vært glad i å gå på ski og løpe mye. Oppveksten min har altså vært preget av allsidighet, noe foreldrene mine også har vært veldig bevisste på. Fra jeg var 11 år og frem til jeg begynte på ungdomsskolen var det fotball og svømming jeg ville prioritere, og jeg var faktisk med og bli kretsmester i fotball med Farsund Idrettslags gutter 13 i 2005. Men det var imidlertid svømming jeg ville satse på. Fra og med 8. klasse var det bare svømming som sto i hodet på meg, men selvfølgelig med en baktanke om at jeg skulle satse triathlon da jeg ble eldre. Jeg har i løpet av min svømmekarriere hatt mange fine opplevelser, og jeg har deltatt på flere NM og andre store konkurranser. Mitt beste resultat jeg har å vise til som svømmer er en 7.plass i senior-NM på 200 meter bryst. Jeg drev med svømming frem til høsten 2013 da jeg valgte å satse triathlon, hvor jeg representerer Kristiansand Triathlon.

Triathlonsesongen 2014

Jeg har tidligere deltatt på en del lokale triathlonkonkurranser, men sesongen 2014 var den første ordentlige sesongen for meg. Målet mitt var enkelt og greit å komme høyest mulig på resultatlisten på de ulike konkurransene og hevde meg sammenlagt i triathlonserien. Jeg startet sesongen med en 12. plass i NM olympisk distanse på Hove i Arendal. Jeg var godt fornøyd med prestasjonen, vel vitende om at det fortsatt var mye som kunne forbedres – særlig på sykkel, men også i skiftesonene og overgangen mellom de ulike disiplinene. Videre deltok jeg i Tuddal-, Østfold- og Oslo triathlon hvor jeg fikk henholdsvis 3., 5., og 6. plass. Sammenlagt fikk jeg 2. plass i triathlonserien.

Samling med landslaget

Til påske har jeg blitt invitert med på en to ukers treningssamling til Mallorca sammen med landslaget. Dette er andre gang jeg blir med dem på samling. Det å kunne få lov til å bli med dem er noe jeg setter utrolig stor pris på. Det er ingenting som er bedre enn å kunne trene med de beste og lære av dem. I tillegg er det veldig inspirerende. Jeg hadde utrolig godt utbytte av treningsleiren med landslaget til Fuerteventura forrige vinter, og jeg er sikker på at kommende treningsleir til Mallorca vil gjøre meg enda bedre rustet for sesongen.

Store treningsmengder

I triathlon konkurrerer man i disiplinene svømming, sykling og løping. Det arrangeres konkurranser med forskjellige lengder på de ulike disiplinene. Det er i utgangspunktet to hoveddistanser; iron man og olympisk. Iron man består av 3800m svømming, 180 km sykling og 42 km løping, mens olympisk distanse består av 1500m svømming, 40 km sykling og 10 km løping og er som navnet tilsier en olympisk gren. Dette er nesten to forskjellige idrettgrener. I iron man konkurreres det i 8-10 timer på lavere intensitet, mens olympisk distanse krever høy intensitet i om lag to timer. For min del satser jeg på olympisk distanse.

De beste triatletene har en treningsmengde på 30 timer i uka jevnt over. Selv har jeg det siste året trent opp mot 20 timer. For å komme på nivå med de aller beste i Norge må nok treningsmengden økes ytterligere, men med en slik treningsmengde er det viktig å være bevisst på progresjon og ta små steg om gangen. I løpet av en uke har jeg ca 14-15 økter hvor tre-fem av øktene er hardøkter alt etter hvor i sesongen jeg er. I grunnperioden er fokuset mye mengde og da kjører jeg de harde øktene som oftest i sone 3. En typisk treningsuke i grunnperiode kan for eksempel se slik ut:

Mandag
Økt 1: Svømming 4500-6000 meter, sone 1/2
Økt 2: Løping, aerobe intervaller

Tirsdag
Økt 1: Svømming 4500-6000 meter, sone 1
Økt 2: Løping 50-60 min, sone 1
Økt 3: Sykkel 1,5 – 2 timer, sone 1/2

Onsdag
Økt 1: Sykkel aerobe intervaller
Økt 2: Svømming aerobe intervaller

Torsdag
Økt 1: Svømming 4500-6000 meter, sone 1
Økt 2: Løping 1 time, sone 1

Fredag
Økt 1: Sykkel 2 timer, sone 1
Økt 2: Løping aerobe intervall

Lørdag
Økt 1: Svømming 4500-6000 meter, sone 1/2
Økt 2: Overgangsøkt sykkel/løp, varierer mellom sone 1 og 3

Søndag
Økt 1: Sykkel 2 timer, sone 1
Økt 2: Basis 45 min

andreas 3
Etter seieren i UiA-løpet i 2013. Foto: privat.

Målsetting

Jeg skal ikke legge skjul på at hovedmålet mitt er å komme på landslaget og kunne delta internasjonalt. Nivået er imidlertid høyt og det kommer stadig nye årganger med gode utøvere. Per dags dato er jeg ikke god nok, men jeg er fortsatt ung. Så lenge man er strukturert og motivert nok og gjør de riktige tingene er det ingenting som er umulig. Når det gjelder målet for 2015-sesongen, blir det selvfølgelig å gjøre det best mulig i NM i august og hvor en topp åtte-plassering bør være innen rekkevidde. Ellers blir målet å hevde meg i de største konkurransene og vise at jeg er i stand til å kjempe i norgestoppen. Jeg har de siste årene også hevdet meg bra i løping. Som et bimål ønsker jeg å klare NM-kravet på 10 000 meter løping innen to år, noe jeg absolutt mener er realistisk.