Venndølene Henrik Fjellstad (t.v.) og Gjermund Steinsland på staketur rundt Oggevann. Foto: Kjell Olav Steinsland
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Skal bli den beste stakeren

I oktober har jeg staket 458 kilometer på rulleski, fordi jeg drømmer om å vinne Vasaloppet i løpet av langrennskarieren. På veien til å nå drømmen har jeg bestemt meg for å droppe smøring og fraspark.

Jeg har i mange år trent for å bli en god skiløper, og har siden jeg var en liten unge trent mye forskjellig. Med mange år med mye variert trening som løping, sykling, orientering og langrenn mener jeg at jeg har bygget opp et godt grunnlag. Nå som langløp har fått en mye større tv-dekning og blitt veldig populært, har jeg bestemt meg for å satse på det.

Her er jeg på treningssamling på Mallorca i mai. Foto: Ørjan Sonesen
Her er jeg på treningssamling på Mallorca i mai. Foto: Ørjan Sonesen

I vinter så jeg Øystein «Pølsa» Pettersen vinne Holmenkollmarsjen foran flere landslagsløpere som f. eks. Martin Johnsrud Sundby. Og dette ved kun å stake uten smøring! Holmenkollmarsjen er sett på som et utrolig tungt langløp med mange bratte bakker. Senere så jeg Petter Eliassen knuse Sundby i det mer kjente Birkebeinerrennet, dette også på blanke ski.

Etter det bestemte jeg meg. Jeg skal ikke ta et fraspark til, nå skal jeg kun stake! Høy på meg selv tenker jeg at nå har jeg brukt over 20 år på å bygge opp et godt grunnlag med variert trening, og nå er det viktig å spesialisere seg på én ting. Så fra mai av har jeg spisset treningen min, med vesentlig mye mer rulleski enn før, og så klart uten fraspark. I sommermånedene fortsatte jeg med litt løping og sykling, men det har avtatt i lag med sola.

Her staker jeg det jeg er god for. Foto: Kjell Olav Steinsland.
Her staker jeg det jeg er god for. Foto: Kjell Olav Steinsland.

I høst har jeg sammen med langløpslaget Team Skiclub.no brukt rulleskiene flittig, vi har prøvd å ha mye mengde og intervaller. Det har vært to-tre hardøkter i uka og ellers langturer. Og ørlite sprinttrening. I oktober har det til sammen blitt 458 km med staking, og med en følelse av progresjon for hver økt, kjenner jeg meg snart klar for å få gått fra meg på hvitt underlag. Dette gjør jeg fordi jeg har lyst til å oppnå guttedrømmen – å en dag vinne Vasaloppet.

Skrevet av Gjermund Steinsland.