Her er jeg i aksjon på "ring of fire"-arrangementet på Hovden 3. januar. Et årlig arrangement midt i sentrum hvor man man gjør triks gjennom en brennende ring på snowboard og firehjuling. I dette tilfellet er det en frontflip nosegrab. Foto: Gøran Høyvik.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Slik ble jeg hekta på snowboarding

Jeg har drevet med snowboarding i 12 av mine 18 leveår, og det blir bare gøyere og gøyere!

Foto: Svein Olav Lien.
Bildet er tatt på Hovden i mai, da vi bygde en slags halfpipe med rails, hopp og litt andre ting enn en standard halfpipe. Foto: Svein Olav Lien.

Mitt navn er Mats Tambini, 18 år fra Vennesla. Jeg prøvde meg første gang på snowboard da jeg var seks år gammel. Først funket det dårlig, men etter et par dager sammen med en instruktør og pappa på Hovden begynte jeg å få til litt svinger. Jeg synes ikke det var så kult å se alle vennene mine som fortsatte på ski kjøre i fra meg i bakken, men jeg syntes snowboard var veldig gøy og fant tidlig ut at det var det jeg ville gjøre.

Da jeg var i tiårsalderen, begynte jeg å bevege meg litt vekk fra skogen og over i parken hvor de kule gutta holdt på. Jeg fikk tidlig øye på de beste, og hadde vel alltid et mål om å bli så god. Jeg følte jo de var verdens beste. Etter hvert begynte jeg å følge etter dem konstant fra de kom i bakken til de dro. Da de gikk i varmestua dro jeg også, dag inn dag ut.

Da jeg ble eldre, hørte jeg om snowboardlinja på Hovden og bestemte meg tidlig for at dette var noe jeg ville. Som tiendeklassing var jeg på opptakssamling med en del andre og var én av fire som kom inn det året på brett. Så nå har jeg bodd her oppe rett over to år og det er helt konge!

Foto: Gøran Høyvik.
Her utfører jeg en frontside 720 melongrab under norgescup i Ringkollen. Foto: Gøran Høyvik.

Her på Hovden får vi trent mye barmark før sesongen som legger et sykt bra grunnlag for en lang og hard snowboardsesong. Vi trener mye basistrening som styrke, stabilitet og akrobatikk. Trenerne her oppe er helt rå! Vi drar til SaasFee i Sveits i natt og blir der i 16 dager. Det er noe jeg ikke hadde hatt mulighet til ellers. Dette utgjør en stor forskjell på sesongen videre. Her kan du se en video av meg i aksjon i SaasFee i fjor.

Det som er så fett med snowboard er at man kan gjøre hva man vil. Det finnes selvfølgelig oppskrifter på bra konkurranse-runs, men snowboard er så mye mer enn å stille med startnummer i bakken, kjøre to runs og så er man ferdig. Man kan filme, kjøre i gata, pudder på høyfjellet eller bare carve seg nedover bakken i nypreppa løyper. Jeg tror mye av dette forsvinner i all snakken om OL og X-games, det kan av og til virke litt kjipt for dem som gir 110 prosent i gata og gjør ting minst like risikabelt som å hoppe på store hopp i OL. Alle kjører forskjellig og det er det som er så kult, for jeg tror at til syvende og sist så gjør alle det av samme grunn, fordi det er gøy. Uansett om du tjener penger og har store sponsorer eller er en helt vanlig person som svinger nedover fjellsidene.

Foto: Gøran Høyvik.
Her gjør jeg en frontside 360indy etter norgescupkonkuransen i Ringkollen, der jeg fikk med meg en 3.plass hjem. Foto: Gøran Høyvik.

Jeg kjører jo konkurranser selv og det er jo helt sykt moro. Det er ofte stemningen på konkurranser som gjør det verdt å kjøre dem. Alle kjenner alle og er gode venner uansett resultat. Man blir ofte litt mer happy når en god kompis gjør det bra.

Sesongen i år var min beste så langt. Jeg fikk min første pallplass i norgescupen med en 3.plass på Vierli i januar. Etter dette gikk det egentlig veldig bra. Jeg endte opp med to tredjeplasser og en andreplass i norgescupen og en femteplass i NM. Endte også NM-helga med en førsteplass i Nescafe Railjam, noe som resulterte i et årsforbruk med kaffe. Noe jeg ikke kunne blitt mer fornøyd med. I år er jeg som en av fem utøvere nominert til årets gjennombrudd på Snowboardawards i Oslo 3. oktober. Markus Olimstad (21) fra Åmli er også nominert i samme kategori. I juryens begrunnelse står det om meg:

Et gjennombrudd defineres ikke som et bra konkurranseresultat som blir glemt dagen etter at medaljen er mottatt, men heller at man får at navn som er på folks lepper. Mats var for mange ukjent frem til forrige sesong, men spesielt under team battle fikk han vist seg fram både som en showmann i rosa dress som delte ut kamferdrops og som en hard ripper i bakken. Hans mange edits og instavideoer har gitt man mye oppmerksomhet, og blitt delt delt langt utover landegrensene på internett. I tillegg har han klart kunststykket å bli sponset i harde tider der andre kjørere heller mister sponsorer.

Jeg lagde også en video i slutten av året som en slags oppsummering som jeg fikk utrolig mye bra tilbakemeldinger på. Det er kult å se at folk følger med å setter pris på det jeg driver med.

Målene videre blir nok fortsatt å få kjørt masse snowboard og ha det gøy. Blir nok en del konkurranser i året som kommer, men har en plan om å få filmet en kul «part» i løpet av sesongen som kommer ut neste sommer. Skal også prøve å få reist litt, det begynner å komme mye kule parker i Norge nå selv om Hovden egentlig alltid har vært best.