Ånon Flåta, flankert av foreldrene Kathrin Kveim Flåta og Bjørn Flåta, etter å ha konkurrert i Holmenkollen i slutten av januar. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Sørlending nær pallplass i norgescupen

Skiskytter Ånon Flåta (16) fra Gjerstad kjemper kommende helg om nye norgescuppoeng. Han er på 4. plass sammenlagt etter seks av ni renn.

Flåta har kommet som et skudd i sin første juniorsesong. Det er hans første sesong med stående skyting, samt at han nå bærer våpenet på ryggen under løpet. I fjor ble han nummer 55 og 53 i uoffisielt NM i Målselv for rekrutter, mens han i år allerede har sanket to NM-medaljer.

– Det har gått strålende så langt i år. Over all forventning, sier Flåta på telefon fra Geilo, som er hans nye bosted.

– Jeg trivdes veldig godt i Gjerstad, der jeg fikk trent godt, men det ble mye pendling til Gautefall og Froland, så det passet bra å flytte da jeg begynte på videregående sist høst, sier han.

Han er elev ved NTG Geilo, som er en av spydspissene i norsk talentutvikling i skiskyting. Han forteller at han ikke trodde han skulle komme gjennom det trange nåløyet som kreves for å bli tatt opp ved en slik skole. Men trenerne ved skolen så noe ekstra hos Gjerstad-gutten.

– Ånon er en veldig positiv gutt med gode holdninger til idretten, påpeker trener ved NTG Geilo, Eivind Rundberg og fortsetter:

– På inntakssamlingen i fjor så vi at Ånon testet veldig godt på de fysiske testene, uten å ha trent så mye som mange andre. Det er ofte en indikator på at vi har med et stort talent å gjøre.

Rundberg forteller videre at han er imponert, men ikke overrasket over hvilke steg Flåta har tatt dette året.

– Han er først og fremst en glimrende skytter, selv om skytetiden nok er noe å jobbe videre med. På det fysiske har han økt treningsmengden veldig og det ser ut til at han responderer svært bra på det. Jeg føler han er så vidt i gang med utviklingen, han har langt opp til de beste juniorene i Norge, men mulighetene er der, mener Rundberg.

Etter et sølv og en bronse i NM så langt i år ser Flåta frem mot sesongens tre siste renn. Til helgen er det sprint og fellesstart i Os i Østerdalen, der han igjen sikter seg inn mot toppen.

– Jeg håper på gode renn der, det er nødvendig skal jeg kjempe om pallen i sammenlagtcuppen.

På spørsmål om hvor hardt han satser, svarer Flåta bestemt:

– Det satses for fullt selvfølgelig, ellers hadde det vært umulig å være der jeg er nå.

Norgescupen i skiskyting arrangeres i helgen i Os, med omtrent 25 Agder-løpere på startstreken. Deretter avsluttes sesongen under senior-NM i Mo i Rana i slutten av mars, der også norgescupfinalene for junior avholdes samtidig.

Les også: Mange Agder-talenter bak Birkeland og Olsbu