Spydkasteren Vetle Brunvatne fra Søgne (21) har en tredje- og en fjerdeplass fra senior-NM og har 72,57 meter som pers. Her trener han rykk på treningsleir i Lanzarote. Foto: Marie Therese Obst.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Sterkere enn noen gang

Oppkjøringen min har vært bedre enn noen gang og jeg føler meg klar til årets sesong.

Jeg har trent mye og bra, perset i alle tester og har hatt et fantastisk opphold på Lanzarote.

Før årets sesong og forberedelsene til denne treningssesongen har teamet mitt og jeg hatt en grundig evaluering. Resultatet ble at vi skal gjøre et enda bedre arbeid opp. Vi la nye planer for å kunne utvikle spesielt teknikk, finne gode treningsanlegg for treningsleirer og bygge opp et godt treningsprogram for en best mulig utvikling.

I denne videoen trener jeg fransk press og frivending:

Noe nytt vi har begynt med er å reise månedlig inn til Oslo for å trene med landslagstreneren Teemu Pasanen og hans utøvere. Han er en utrolig dyktig trener i spydkast og hjalp også med å supplere treningsprogrammet med hensyn til styrke og de andre egenskapene. Disse helgene har bestått av turn-, teknikk- og styrketrening. Hovedfokuset i turnøktene har vært koordinasjon og styrke i mage og skuldre. Turntreningene her og de jeg har hjemme er utrolig morsomme og gir en god motivasjon i treningshverdagen.

Bruker video

Teknikktreningene består av mye kasting med spyd. Forut for disse viste jeg filmer fra treningen hjemme, og deretter fokuserte vi på de delene av kastet jeg kunne forbedre. Disse tipsene tok jeg med hjem og jobbet med sammen med min hovedtrener hjemme i Kristiansand, Egil Thune. Styrkeøktene består av litt testing og input av nye øvelser. Disse helgene hos landslagstreneren gir god motivasjon, nye øvelser og ikke minst god trening.

Stille lengde på Lanzarote. Foto: Marie Therese Obst
Stille lengde på Lanzarote. Foto: Marie Therese Obst

Hovedfokuset i treningene har vært å bli sterkere i bein, som også ville gjøre at jeg blir raskere og spenstigere. En vanlig treningsuke består av ti økter. Her har jeg tre styrkeøkter, to teknikkøkter med sprint, to spenstøkter, en turnøkt, en skadeforbyggende økt og en utholdenhetsøkt.

Dette treningsprogrammet skulle bedre de fysiske egenskapene mine og blir kontrollert med tester. Treningsprogrammet er satt opp i samarbeid med Trond Besse Fjeld, landslaget og meg. I utføringen av styrketreningen har jeg fått god hjelp av personlig trener Kjetil Salvesen på Spicheren treningssenter.

Oppløftende tester

De viktigste testene jeg gjennomfører i styrke er frivending til støt, rykk, knebøy, pullover og benk. Her er foreløpige resultater 132,5kg i frivending, 95kg i rykk, 160kg fire repitisjoner i knebøy, 70kg i pullover og 137,5kg i benkpress. Tester vi gjennomfører i sprint er 30m. Her har jeg 4,08sek. I spenst er det stille lengde hvor jeg har 2,98m som personlig rekord og stille tresteg som jeg ikke har fått testet ennå. For å teste teknikk i spydkast har vi stillestående kast med 2kg kule. Her har jeg prestert 33m. Disse testresultatene er de beste jeg noen gang har hatt, så det ser bra ut før årets sesong. Alle disse testene kan forbedres for sesongen begynner i mai, så jeg har fortsatt litt tid.

I løpet av en treningssesong er det lagt inn treningsleirer i utlandet for å se hvordan kastinger er og for å få trent ute i god varme. Dette gir stor motivasjon og er en veiledning for hvordan kastingen kan bli i sesongen.

Ypperlige treningskolleger

Første treningsleir var på Lanzarote på Club la Santa. Denne leiren gjennomførte jeg med kastere fra landslaget i Norge og den tyske spydkasteren Thomas Röhler som kom på 4.plass i VM i 2015. Vi hadde et opphold fra 29.januar til 5.februar. Her var det to økter hver dag med variert trening. Det er utrolig inspirerende å trene med så gode utøvere under så gode forhold.

Fra trening på Søgne stadion i fjor. Foto: Nicolai Prebensen.
Fra trening på Søgne stadion i fjor. Foto: Nicolai Prebensen.

Dette er en mulighet for å sammenligne seg med verdenseliten. Kastingen her var rolig med et klart fokus på å finne godfølelsen. Det var deilig å kunne se spydet sveve og kjenne at man gjør mye riktig så tidlig på året. Kastinga på denne leiren var bedre sammenlignet med fjoråret på samme tid.

Neste treningsleir vil finne sted i Spania i Torremolinos. Her er oppholdet fra 12.mars til 26.mars. Her blir treningsintensiteten i kastingen litt høyere, så da vil jeg se hvor jeg står foran sesongen. Håper på å få se noen lange, lette og fine kast. Det skal bli utrolig deilig å komme i gang med sesongen og se resultater for den innsatsen man har lagt ned.