På bildet over - på trening hos Kristiansand atletklubb. F.v.: Kjersti Åsland, Norunn Holmvik, Tonje Moltubakk Haugstad, Fredrik Ingebrigtsen. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Vil styrke styrkeløftmiljøet på Sørlandet

Jeg har nå har flyttet tilbake til Sørlandet. Jeg har funnet meg gode treningsvenner, men håper på flere. 

Hei, og TAKK FOR SIST. Nå er jeg omsider på plass på Sørlandet og i gang med både jobb og trening. Jeg har trent hos Kristiansand atletklubb i snart to uker og kjenner derfor ikke miljøet så godt ennå. Inntrykket mitt så langt er at det er et positivt og inkluderende, men lite miljø. Det er tydelig at det finnes ildsjeler som har drevet klubben gjennom mange år, samtidig virker det som det er en voksende interesse for styrkeløft. Allerede de første ukene har jeg hilst på flere som er nye i styrkeløftmiljøet og som ser ut til å være interessert og motivert til å bidra til et voksende og godt miljø.

Jeg har allerede opprettet en gruppe på Facebook for de som er interessert i å bli med på felles treninger. Her er ideen at vi samles for å lære av hverandre, hjelpe med teknikk, spotte tunge løft eller hjelpe med utstyr. Vi trener hos Kristiansand atletklubb men det er derimot flere som har lisens i andre klubber. Det er viktig å få frem at man ikke trenger å være teknisk flink eller sterk for å begynne med styrkeløft. Vi trener sammen for å lære av hverandre, og det er plass til alle uansett målsetning og forutsetninger.  

Slik jeg ser det er det absolutt rom for å skape et større konkurransemiljø, både med eller uten løfteutstyr. Jeg synes personlig at det er veldig motiverende å være i et konkurransemiljø, noe jeg er vant til fra Oslo, så jeg håper flere blir med på stevner etter hvert. For å få til dette er vi avhengig av alt folk stiller opp og hjelper hverandre, i tillegg til gode trenere og dommere. Sørvest-regionen arrangerer både dommer- og trenerkurs, så mulighetene er der.

I styrkeløft kan du konkurrere med eller uten utstyr. Å løfte med utstyr vil si bøydrakt, knebind, benkskjorte og markdrakt. Utstyrsløfting er ikke for alle. Det gjør at de fleste kan løfte flere kilo, men det byr på andre utfordringer enn å løfte utstyrsfritt. Teknikken blir ofte ganske annerledes, samtidig som du må takle vekter som du i utgangspunktet kanskje ikke er sterk nok til å løfte. Det blir også er veldig stort trykk i kroppen som det tar tid å bli vant til.

Jeg løfter med utstyr og er helt avhengig av hjelp i oppkjøringsperiodene, både med å få på draktene, men også til spotting. I forrige uke begynte jeg oppkjøring til benk-NM som er 21.-22. mars i Brumunddal. Det er over 200 påmeldte og kommer til å bli en spennende helg. Jeg er rangert som nummer tre i min vektklasse, men jeg vet at det er konkurrenter som har blitt sterkere den siste tiden. Fokuset de neste ukene blir å forbedre teknikken, slik at jeg kanskje kan klare å forsvare pallplasseringen.

I videoen over løfter jeg 105 kilo med benkskjorte. I bunnen av løftet spjærer skjorta, noe som i utgangspunktet kan være veldig skummelt da trykket blir annerledes og det er lett å miste stangen. Det gikk heldigvis bra denne gangen og jeg fikk ny pers. Jeg gleder meg over persen men det er ikke gunstig å måtte finne ny benkskjorte fem uker før NM da det tar tid å «løfte inn» utstyret. I videoen får jeg god hjelp av Fredrik Ingebrigtsen, som også trener hos Kristiansand atletklubb.