Ta vare på deg selv - og andre. Svøm sammen. Det er sikkert, praktisk og hyggelig. Og så gir det bra treningsutbytte! Foto: Sondre Steen Holvik
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Svømmer du i flokk, blir du en bedre triatlet

- Svøm sammen, oppfordrer Andreas Mathingsdal Pedersen. Det er det flere grunner til.

Andreas Mathingsdal Pedersen fra Kristiansand Triathlon har vært mye i skjærgården og på strendene på Sørlandet. Og én ting kan han si med sikkerhet:

– De fleste sørlendinger svømmer ikke. De bader, sier han lett humrende.

– Og det å svømme i flokk er det i hvert fall ingen som gjør. Med mindre de er triatleter, da!

I Kristiansand er det voksende triatlonmiljø. Stadig flere er nysgjerrige på sporten. Men Pedersen vet at mange vegrer seg for svømminga.

– Sykkel og løp er på mange måter greit. Men svømminga? Nei, den sitter langt inne, sier Pedersen.

– Spesielt fellesstarten oppleves nok av mange som hektisk og heseblesende. Noen blir litt paniske, andre blir forvirret. Heldigvis går det veldig greit, men det er mange som bruker mye tid og energi på å bekymre seg for dette, forteller Pedersen.

– Problemet er gjerne at mange ikke trener på det. De svømmer i bassenget gjennom vinteren, og når det blir varmere i været, så finner de seg en innsjø hvor vannet er flatt og det er veldig langt mellom svømmerne, sier Pedersen.

Her er fjorårets sofagriser i Baneheia. Deres første treningsøkt i våtdrakt før TriQuart. F.v. Rene Natvig, Tonje Hegland, Sondre Steen Holvik og Ulf Axelsen. Foto: Sondre Steen Holvik

Han oppfordrer vordende triatleter til å trene sammen og øve på det de skal konkurrere i.

– Når ”vanlige” svømmere konkurrerer, så gjør de det i basseng, og da har de hver sin bane. I triatlon svømmer vi jo i felt, spesielt rett etter at starten har gått. Det er jo særegenheten vår. Vi ligger tett i tett, side om side. I beste fall ligger vi som perler på en snor, sier sørlendingen.

Han oppfordrer alle til å legge dette inn i treningen. Og han mener det er ingen grunn til å være ”sjenert” i vannet.

– Svøm tett i tett! Ligg inntil hverandre, gjerne slik at armene treffer hverandre, enten dere svømmer bryst eller crawl. Da blir ikke overgangen til konkurransen så voldsom, sier Pedersen.

Samtidig er det enda en grunn til å svømme sammen.

– Jeg fraråder på det sterkeste å svømme alene, sier Pedersen, og oppfordrer til å ha med seg minst én makker på svømmetreningene.

– Selvfølgelig går det bra de aller fleste gangene. Men vi har ingen triatleter å miste. Og dette gjelder så vel de erfarne som nybegynnere.

– Og så er det jo hyggelig å trene sammen da!

Les også:

Når livet blir snudd på hodet

Det var en… artig opplevelse

Drømmen gikk i oppfyllelse

Slik kommer du i gang med løping

Flyktet fra krig i Syria til triatlon i Kristiansand