Andreas Mathingsdal Pedersen (24) fra Farsund er Sørlandets beste triatlet. På bildet er han i gang med en VO2 makstest. Som forsøksperson i prosjektet hans vil man få testet sin fysiske kapasitet. Foto: Hallgeir Oftedal.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Syklister søkes til forskningsprosjekt

For å få gjennomført prosjektet er vi avhengige av noen spreke forsøkspersoner, som i gjengjeld vil få mange gode treningsøkter, veiledning og tester på lab – som igjen kan bidra til at du utvikler deg som utøver.

Hei og takk for sist! Som dere kan lese i mine tidligere innlegg i Lokalsporten har jeg de siste årene satset hardt på triatlon. Til tross for en noe trøblete sesong i år er motivasjonen fortsatt på topp og jeg ser virkelig frem til å ta fatt på en ny sesong.

Ved siden av triatlonsatsningen tar jeg nå en mastergrad i idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder (UIA). I år skriver jeg masteroppgave, og i den forbindelse skal medstudent og trener i KCK, Ole E. Wåle, doktorgrad-stipendiat Thomas Stenqvist og jeg gjennomføre et sykkeleksperiment hvor vi ønsker å se på effekten av ulike intervalltreninger, gjennomført som kort- og langintervall, på ulike fysiologiske parametere og prestasjon, samt undersøke effekten av en tøff treningsperiode på parametere som kroppssammensetning og energitilgjengelighet.

For å få gjennomført prosjektet er vi avhengige av noen spreke forsøkspersoner, som i gjengjeld vil få mange gode treningsøkter, veiledning og tester på lab – som igjen kan bidra til at du utvikler deg som utøver. Vi søker 30 mannlige syklister under 40 år til å være med i dette prosjektet. Som forsøksperson vil du blant annet få delta på et effektivt treningsprogram med god oppfølging samt teste din fysiske kapasitet (VO2maks test, laktatprofiltest og wingatetest) uten kostnad på UIA. Du vil også bidra til å skaffe ytterligere kunnskap for å utvikle vår forståelse av ulik trening. Selve treningsperioden vil foregå over en fire ukers periode med tre intervalløkter i uka. Intervalløktene vil bli gjennomført i grupper i UIAs lokaler på Spicheren treningssenter.

Foto: Jan Fredrik Stiansen
Her sitter jeg sammen med Ole E. Waale inne på UiA. Foto: Jan Fredrik Stiansen.

Tidligere norgesmester i maraton, Øystein Sylta, som er vår veileder, gjennomførte et lignende prosjekt for to år siden, og dette blir på mange måter et miniprosjekt med nye og spennende intervalldesign.

Dersom du ønsker å være med som forsøksperson på dette prosjektet eller har noen spørsmål kan du sende en mail til uiaprosjekttao@gmail.com.

Prosjektet har oppstart i uke 39.

For en mer detaljert beskrivelse av prosjektet kan du lese dette: Informasjonsskriv-sykkelprosjekt-1.