Øvrebømannen John Olav Steinsland (23) ble sist helg beste sørlending i NM i motbakkeløping i Marifjøra, ikke så langt unna Sogndal. Foto: moldenopp.no.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Syrefest uten like

Jeg overdriver ikke ved å karakterisere årets NM i motbakkeløp som forferdelig brutal.

Noen mosjonister er nesten like store perfeksjonister som hardtsatsende idrettsutøvere. Disse kalles vel aktive mosjonister og jeg tror kanskje jeg er en av dem. Tidligere satset jeg på skiskyting, men fikk et avbrekk på to år grunnet en skulderskade og klarte ikke å komme tilbake. Nå er jeg skadefri, motivert og gira, og midt i løpetida.

Jeg har alltid løpt mye i treningen min. Terrengkarusellen på torsdager har vært en favoritt i lang tid. Som mange andre som driver med idrett, setter man seg mål. Et av målene mine denne sesongen var NM i motbakkeløping. Ja, tenk å melde seg på det frivillig. Men bakker har alltid vært min styrke, så hvorfor ikke?

motbakke - på vei
Gørrsliten på vei mot toppen. Foto: moldenopp.no.

I vinter la jeg ned en del timer på mølla pluss en god del knebøy og tåhev. Dette for å være godt rusta til løpesesongen. I vår har jeg prioritert motbakkeintervaller, men her på Sørlandet har det ikke alltid vært like lett å finne lange og bratte nok bakker. Uansett, jeg gjennomførte den treninga jeg hadde planlagt frem mot NM, og satte meg i bilen sammen med et par andre løpere før for å kjøre ni timer opp til Marifjøra ved Lustrafjorden, ikke så langt i fra Sogndal.

Lørdag 18. juni stilte jeg på startstreken ved fjorden i bunnen av fjellet. Det var et stort felt med over 250 deltakere. Det som ventet oss var sju kilometers blodslit, fra 0 til 1116 moh. Som alltid snek jeg meg fram til fronten av feltet før startskuddet gikk.

motbakke - på toppen
Her har jeg fått pusten tilbake etter målgang, og står sammen med Eirin Sangesland (f.v.), Ingvild Sangesland, og Anders Tveit. Foto: Privat.

Det var vanvittig bratt, og jeg måtte flere ganger gå rask skigange fordi jeg ikke var sterk nok i beina til å løpe. Jeg begynte kontrollert, men skjønte raskt at her kom syra uansett. Og det var sant, det ble en intens kamp med meg selv der selvpiningsinstinktet virkelig ble satt på prøve.

Like før mål klarte jeg likevel å bite tennene sammen og knep noen plasseringer på oppløpet. Jeg kom inn til en 10. plass i min klasse (Menn 23-34) og en 27. plass totalt. Tross en enorm anstrengelse kunne jeg nyte utsikten på toppen av Molden i strålende sol.

Jeg er godt fornøyd med løpet. Selve løpstiden var på over 56 minutter, rundt ti minutter bak vinneren. Rett etter målpassering tenkte jeg: Aldri mer dette igjen! Men nå noen par dager senere er jeg klar for å bli en enda bedre motbakkeløper og forhåpentligvis ta enda mer inn på de beste!