Tonje Homme fra Vennesla og Erlend Haugstad fra Kristiansand imponerte i konkurranse med nær 16.000 deltakere i helgas Vasaloppet. Foto: Team Skiclub.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Team Skiclub-duo imponerte i Vasaloppet

Tonje Homme ble nummer 39 og Erlend Haugstad 108 i verdens største langløpsrenn.

Team Skiclub stilte med seks løpere i Sverige denne helgen. Teamet med trenere og støtteapparat reiste ned på fredagen, og brukte helgen godt med flere møter og testing av ski og løyper.

Løypen byr på lange flate myrområder og furumoer med enkelte småkuperte områder imellom. Den mye omtalte «Lundbäck-bakken» kommer like før Oxberg, etter omkring 60 kilometer, på et punkt da mange begynner å kjenne kjøret.

Startjordet i Berga By har god plass til nær 16.000 deltakere, som stilles opp i puljer avhengig av tidligere resultater fra utvalgte seedingsrenn. Først i rekken starter elite gruppen. Vasaloppet har fellestart og ingen klasseinndeling, og skiller seg her vesentlig fra Birken. Starten gikk klokken 08.00 søndag morgen. Forholdene var meget gode og det massive folkehavet satte kursen mot Mora.

Team Skiclubs Erlend Haugstad hang godt med i gruppen like bak den ypperste elite, og endte til slutt på en sterk 108. plass. I sin klasse H 40 ble han nummer seks. Med tanke på hans treningsgrunnlag sammenlignet med de aller beste er dette en imponerende prestasjon. I et meget sterkt felt slår han meritterte løpere med langt større treningsgrunnlag og forutsetninger.

Team Skiclubs andre løpere endte på plasser rundt 200. Komiker og fulltidssatsende Nils-Ingar Aadne endte bak flere på en 260.plass. Han går denne sesongen for Team BN Bank som kan skilte med profiler som Øystein Pettersen og Morten Eide Pedersen.

Helt fremme endte det med en massespurt der målfoto viste at John Kristian Dahl var de nødvendige centimeterne foran Andreas Nygaard og Stian Hoelgaard.

Første kvinne fra Sørlandet til å stake Vasaloppet

Tonje Homme var offensiv før start da hun valgte å stille med blanke ski. Hun staket de 90 kilometerne fra Sälen til Mora i et imponerende tempo. Homme klokket inn til tiden 05:25.34, noe som holdt til en 39.plass i kvinneklassen. Selv om Vasaloppet kan karakteriseres som relativt flatt, er det stadig noen småkneiker som er altfor tunge til å stake opp for de fleste. Hvis man har noen tusen løpere foran seg i løypa, må man regne med at sporene er veldig løse eller helt borte. Da kan det bli tungt å gå på bakglatte ski.

Se videointervju med Home her:

Videointervju med Tonje Homme før Vasaloppet from FVN on Vimeo.

Brita Nordgren Johansson var helt overlegen og vant med 1 minutt og 37 sekunder foran Astrid Øyre Slind på andreplass. Sara Lindborg endte på 3.plass i kvinneklassen.

Team Skiclub vokser stadig med oppgavene, og høster verdifull erfaring fra å delta i Visma Ski Classics. Langløpssirkuset blir stadig mer profesjonelt og stiller høyere krav til utøvere og ledere. Læringskurven er bratt, men veldig inspirerende.