Charlotte Nevland fra Kristiansand og Markus Tobiassen fra Grimstad vant henholdsvis kvinne- og herreklassen i lørdagens vektløftingstevne på Spicheren. Alle fotos: Per A. Lier.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Til topps i historisk vektløftingstevne

Denne duoen var sterkest i det første vektløftingstevnet på Sørlandet i dette årtusenet.

Lørdag 21. mai arrangerte Spicheren Treningssenter «OLY 2016» – den første konkurranse i olympisk vektløfting på Sørlandet på en mannsalder. Vektløfting er en enorm idrett på verdensbasis, og først i fremst i Asia og Øst-Europa er dette virkelig stort. Med crossfit har populariteten for vektløfting økt kraftig også i Vest-Europa og USA de siste årene, hvor øvelsene rykk (snatch) og støt (clean&jerk) og varianter av disse brukes mye i både crossfit-treninger og konkurranser.

Også i Norge har vektløfting opplevd en kraftig økning i populariteten, og i år deltok for første gang flere kvinner enn herrer i norgesmesterskapet.

Vektløfting er en krevende idrett som handler om å løfte mest mulig i de to øvelsene rykk og støt. Det gis tre forsøk i begge øvelsene, og den som løfter mest totalt i sin klasse (beste rykk + beste støt), vinner.

st7
De åtte deltakerne i kvinneklassen er klare til dyst.

For å bli god holder det ikke kun å være sterk, man må også være eksplosiv, myk og smidig og ikke minst ha god kroppskontroll. Av disse grunner er også de olympiske øvelsene ofte brukt av satsende og profesjonelle idrettsutøvere – uansett idrett – som en del av treningsregimet for å bli sterkere, raskere, smidigere, bedre og mer komplette atleter.

På Sørlandet finnes det for tiden ingen aktive vektløfterklubber eller -miljøer slik som i en del andre byer som blant annet Bergen, Stavanger, Trondheim og Tønsberg, men undertegnede som er engasjert av Spicheren Treningssenter har bakgrunn som norgesmester i både olympisk vektløfting og strongman, og tilbyr kurs og PT-timer i de olympiske løftene.

st8
Anna Lill Gjerdrum Sigvad fra Arendal i aksjon.

Det var derfor veldig gøy å få arrangere en uformell vektløfterkonkurranse med noe enklere regler slik at terskelen for å delta skulle bli lav. Det ble holdt én kvinneklasse og én herreklasse hvor deltakerne ble rangert etter hva de klarte å løfte i forhold til ens kroppsvekt. Det er mange på Sørlandet som er dyktige og har stort potensial til å gjøre det godt i vektløfting, og det kom tydelig frem i lørdagens konkurranse.

Hele åtte kvinner og ti herrer meldte seg på fra Risør, Arendal, Grimstad og Kristiansandsområdet, i tillegg til to personer fra England. Felles for disse var at ingen tidligere har bakgrunn fra vektløfting eller deltatt i vektløfterkonkurranser. Bakgrunnen til de enkelte var ulike, fra crossfit og strongman til «vanlige» treningsentusiaster – alle med en ambisjon om å prøve seg i noe nytt.

st3
Topp tre i kvinneklassen, med vinner Charlotte Nevland i midten, Vilde Steiner til høyre og Linda Barria til venstre.

I oppvarmingsområdet var spenningen naturligvis høy blant deltakerne i minuttene før konkurransen startet. Dette var tross alt litt ukjent territorium for mange, selv om deltakerne hadde forberedt seg på reglene og prosedyrene. Den største spenningen var nok knyttet til hvilke vekter man skulle velge å prøve seg på. Å velge en åpningsvekt som man er trygg på er ofte lurt for å få en god start på konkurransen. Samtidig er det alltid litt fristende å starte litt høyt for å satse på en god plassering. Når konkurransen har startet, har ikke utøveren lov til å senke vekten dersom det skulle bli for tungt. Vekten kan kun økes, og derfor er det viktig å holde hodet kaldt og tenke taktisk rundt valg av vekter i forhold til sine konkurrenter.

Det skulle heller ikke stå på publikum denne dagen hvor de ca. 100 oppsatte plassene raskt ble fylt opp og flere stoler måtte hentes inn.

st4
De ti deltakerne i herreklasen viser seg fram.

Først ut var kvinnene, hvor Charlotte Nevland fra Kristiansand gikk seirende til topps. Hun var også utøveren som løftet mest i begge øvelsene med imponerende 65kg i rykk og 80kg i støt på en kroppsvekt rett under 70kg, og det var hennes siste løft i støtet som sikret henne seieren. For på andreplass, og bare tre poeng bak kom Vilde Steiner, også fra Kristiansand, med 55kg i rykk og 70kg i støt på 57,5kg kroppsvekt.

Vilde var nær å falle ut av konkurransen da hun misset de to første forsøkene i rykk, og det er nettopp i disse øyeblikkene at det mentale spillet slår inn, hvor det å omstille seg og være modig er viktig. Det er tøft å mislykkes på en vekt to ganger for så å klare det i et tredje og siste når man er nær å misslykkes. Heldigvis klarte Vilde dette mesterstykket, og med et godkjent sisteløft kunne hun puste lettet ut og starte oppvarmingen til støt-konkurransen.

st6
Songdølen Johhny Steig i aksjon.

På en fin tredjeplass kom Linda Barria fra Kristiansand med seks godkjente løft av seks mulige, hvor beste rykk ble 50kg og beste støt var 70kg på 58,5kg kroppsvekt.

 

st10
Resultatlisten i kvinneklassen.

For herrene var det Markus Tobiassen fra Grimstad som både vant totalt og løftet mest i begge øvelsene med 105kg i rykk og 135kg i støt på 88kg kroppsvekt. Markus løftet veldig godt teknisk, og det var tydelig at han har trent godt på øvelsene. Dan Wagner på besøk fra England tok 2. plassen med 85kg i rykk og 120kg i støt på 71,5kg kroppsvekt. Dan kjempet utrolig godt, og viste også god teknikk. Matthew Szwinto bosatt i Kristiansand, og opprinnelig fra Southampton, tok en fin 3. plass med 90kg i rykk og 110kg i støt på 73,4kg kroppsvekt. Matthew fikk bare åpningsløftene i de to øvelsene, og i begge de siste støt-forsøkene på 115kg fikk han vendt vekta, men klarte dessverre ikke å reise seg opp, stor innsats til tross.

st9
Resultatlisten i herreklassen.

Alt i alt en meget vellykket dag, med utelukkende positive tilbakemeldinger fra publikum og deltakerne som var ivrige med å etterspørre dato for neste konkurranse. Vi satser på at det ikke blir en mannsalder til neste stevne.

Hilsen trener og dommer Per Andrew Lier.