Min samboer Ann Jeanette Osmundsen rir Kharlovka på trening på vår spesialbygde sandbane på Sangvik. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Tilbake som vinner etter alvorlig skade

I går fikk vi et bevis på at innovativ og alternativ trening fungerer!

Vi fikk galopphesten Kharlovka i trening for omtrent ti måneder siden, og resultatet var en alvorlig seneskade der over 50 % av senen (sammenlign Akilles) var revet av. Få trodde vi skulle klare å få hesten tilbake i toppform, men eierne stolte på mine kunnskaper og treningsmetoder og lot oss få muligheten å bevise at det de fleste trodde var umulig faktisk var mulig! På vår spesialbygde sandbane på Sangvik har vi gradvis bygget styrke og kondisjon og skaden ble stadig bedre. Men da det er svært dårlig sirkulasjon i senene tar slike skader tid uansett hva du gjør.

Poenget mitt er imidlertid at på denne banen kan vi trene opp og forbedre både kondisjon og styrke, samtidig som senen opprettholder elastisiteten og ikke gror i sammen i rehabiliteringsperioden, så når skaden er leget er både kondisjon og styrke på topp!

Spenningen var derfor stor da vi reiste til Bjerke dyrehospital og sjekket benet for en måned siden, der ble det konstatert at senen hadde grodd og var 90 % hel og bedre var det umulig å få den ifølge veterinæren. I grunnen ikke til å tro og da gikk turen til Øvrevoll, som er Norges eneste galoppbane og som planlagt ble hun levert til Halvard Soma som skulle ta siste finpussen inn mot løp og gi henne nødvendig banetrening.

Signalene var allerede etter 14 dager at hun var i så god form at hun nesten lettet og var klar for løp. I går kveld, ganske nøyaktig en måned etter siste økta på sandbanen var dagen kommet, og hvilket løp det ble. Etter en litt treg start satte hun inn en fantastisk spurt og vant sitt første løp! Dette er en solskinnshistorie som det bare er lov å drømme om, men det viser at det finnes håp bare man ser mulighetene.

Den siste uka har vært hektisk og flere av utøverne våre har konkurrert. På v75 løpene lørdag startet vi med fire utøvere og to av de vant og imponerte begge to. Spesielt den treårige junioren Tangen Piril, som vant sitt fjerde løp av fire mulige, denne gangen på topptiden km/t 1.26,0, som faktisk bare er ett sekund bak norgesrekorden til Tekno Odin i årsklassen tre år, som er første året de konkurrerer. Thai Freedom tok årets andre seier og senket rekorden til solide km/t 1.12,8.

Søndagen på Sørlandet ordnet Madelen Berås seier til stallen med Vestpol Faksen og sendte årstotalen for våre utøvere opp i 50 seirer på 152 starter. Onsdag var vi på Bjerke og konkurrerte med tre stykker og der tok Gylden Jenta sin femte strake seier, før Janeo som er nylig kjøpt inn fra Tyskland ble nummer to i sitt løp på km/t 1.13,3. Dette var faktisk en rekordforbedring på over tre sekunder, så Janeo har utviklet seg voldsomt bra på den korte tiden vi har trent ham!

I dag, fredag, setter vi kursen mot Solvalla i Stockholm, hvor kongen Tekno Odin skal starte i et stort løp søndag med 300. 000 kr til vinneren. Samme dag gjør Bon Jovi B.R sin første start igjen etter det fantastiske Forus-løpet, utenom disse løpene går elitloppet og det forventes over 30. 000 tilskuere den dagen. Vi gleder oss voldsomt!