Hege Høsteland (26) jobber som personlig trener i Kristiansand og blogger jevnlig om trening og kosthold i Lokalsporten. Foto: Wiggo Nordheim.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Tips til sunnere påskekos

Jeg stemmer absolutt for å kose seg i påska, men det er viktig å skille mellom kos og langvarig etegilde. Her har du fire gode påskeoppskrifter.

Påsken er tiden for overfylte påskeegg stappet med billig smågodt og annet digg. Hytteturer, langrenn, kakao og appelsiner. Kos i bøttevis. Noen ender nærmest opp med søtsaker til frokost, middag og kvelds. Det var tross alt på tilbud og la oss være ærlige, da kjøper man mer enn man trenger. Det blir nesten så man kjedespiser, det er jo tilgjengelig hele tiden. Mitt beste tips er å spise sunt og regelmessig gjennom dagen, og kose seg litt innimellom.

Når det er sagt, vil jeg gjerne vise dere noen nye oppskrifter. Kanskje disse kan testes ut i påska? Her har jeg blant annet laget sukkerfritt påskegodt og påskelunsj med egg. De fleste kan klare å lage disse, noen krever bare litt mer tålmodighet enn andre. Oppskriftene er funnet på nett og testet ut, så disse er kvalitetssikret. Både undertegnede og samboer syntes alt smakte godt, og vi kan være kresne.

Smashed avocadotoast med speilegg og jordbærsalat

Smashed avocado toast med speilegg. Perfekt som påskelunsj. Foto: Hege Høsteland.
Smashed avocado toast med speilegg. Perfekt som påskelunsj. Foto: Hege Høsteland.

Egg er nærmest obligatorisk i påska. Selv spiser jeg egg så godt som hver eneste dag, men denne varianten er fin når man skal gjøre det litt ekstra godt. Smakfull, god og metter godt.

Du trenger:
Egg (så mange du vil)
Grovt brød
1 avokado
Salt og pepper
Rucculasalat
Spinat
Jordbær

Veldig enkelt og greit. Hiv brødskivene i brødristeren (eventuelt kan du steke de litt i panna), og mens du venter steker du eggene. Mos avokadoen og smak til med salt og pepper. Smør dette på brødskivene og topp med speilegg. Ved siden har du ruccula og spinat med jordbær, eller noen andre gode grønnsaker om du vil.

Panna cotta med frisk bringebærsaus

Panna cotta med bringebærsaus. Perfekt alternativ til dessert. Foto: Hege Høsteland.
Panna cotta med bringebærsaus. Perfekt alternativ til dessert. Foto: Hege Høsteland.

(For to porsjoner)

Min mors favoritt, denne er frisk og god. Passer fint som dessert etter et bedre måltid.

Du trenger:
2 dl melk
2 dl mager kesam/gresk yoghurt
1 vaniljestang
3 ts sukrin+ eller sukrin gold
3 plater gelatin

Til bringebærsausen
150 g bringebær (gjerne frosne)
2-3 ts sukrin gold/melis

Slik gjør du:
Ha melka i en gryte. Del vaniljestanga på langs, skrap ut frøene og tilsett dette i melka sammen med sukrin+ / sukrin gold. Varm opp på svak varme.
I mellomtiden legger du gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Sett gryta med melkeblandingen til siden rett før det begynner å koke. Klem vannet av gelatinplatene og smelter de inn i melkeblandingen. Sil deretter over i en bolle og la den avkjøle seg litt. Rør inn mager kesam, og fordel blandingen over i to glass. Settes kaldt i minst 3 timer. Topp med bringebærsaus før servering.

Mens du venter kan du lage bringebærsausen. Enklere blir det ikke. Varm opp bærene i en gryte sammen med sukrin gold/melis. Bruk en stavmikser for å lage en jevn saus. Bruk gjerne litt ekstra bær til å legge på toppen før desserten skal serveres, eventuelt også litt revet sjokolade.

Kindersjokolade med melkekrem

Kindersjokolade med melkekrem. Et litt sunnere alternativ til smågodt. Foto: Hege Høsteland.
Kindersjokolade med melkekrem. Et litt sunnere alternativ til smågodt. Foto: Hege Høsteland.

Nærmere de populære påskeeggene til freia kommer du ikke, hvert fall ikke uten sukker. Disse forsvinner nærmest før jeg har fått tatt de ut av formen, de er utrolig gode. Det perfekte påskegodtet. Krever derimot litt mer tålmodighet og «pirkearbeid» enn de andre oppskriftene.

Du trenger:
Silikonformer
80 g sukkerfri sjokolade
35 g sukkerfri hvit sjokolade
50 g philadelphia
3-4 ts sukrinmelis
4-5 dråper vaniljeessens (gjerne også litt vaniljepulver)

Slik gjør du:
Del opp ca. 40 g sukkerfri melkesjokolade og ha det i en brødpose. Legg i varmt vann slik at det smelter. Deretter klipper du et lite hull i hjørnet på posen, og fordeler en liten mengde oppi silikonformene. Smør sjokoladen helt opp langs sidene, og sett i frysen mens du lager melkekremen.

Smelt sukkerfri sjokolade i en liten bolle over vannbad. Rør inn philadelphia, sukrinmelis, vaniljeessens og vaniljepulver. Smak litt for å eventuelt gjøre den søtere/friskere. Mens du lager dette smelter du resten av den sukkerfrie melkesjokoladen slik som forklart helt i starten.

Fordel så melkekremen i de sjokoladedekkede silikonformene, deretter fordeler du melkesjokoladen som et lokk over kremen. Avkjøl så i frys eller kjøleskap, det kommer an på hvor utålmodig du er med å smake.

Havrekjeks med sjokoladebiter

IMG_4804
Havrekjeks med sjokoladebiter. Er du like glad i sjokolade som meg er det bare å hive mer i røra. Knallgode! Foto: Hege Høsteland.

Litt sunnere kjeks du kan ta med deg på skituren i påska. Fulle av sjokoladebiter (men kan fint sløyfes) og enkle å lage. Smaker best avkjølt.

Du trenger:
50 g meierismør
45 g sukrin gold
80 g havremel (evt. 50 g havremel og 30 g annen meltype
1 egg
Sukkerfri sjokolade (jeg har brukt cavalier, kjøpes på helsekost)

Start med å piske romtemperert smør og sukrin gold til du får en luftig masse. Deretter tilsetter du havremel og egg. Vend så inn hakka sjokoladebiter, men spar gjerne litt til de er ferdige som du kan smelte over slik jeg har gjort på bildet.

Form til små klatter på bakepapir, ca. 8-10 stk. Stekes midt i oven på 180 grader i 7-10 minutter. Av kjøl på rist og topp til slutt med smeltet sjokolade. Veldig gode sammen med friske bær.

Om bloggforfatteren: Hege Høsteland (26), er fra Kristiansand og jobber som personlig trener på SatsElixia Kristiansand. Hun er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæring, mat og kultur fra Universitetet i Agder.