Grimstad-bosatte Johan Kringeland Eriksen (22) har i løpet av fem sesonger som travkusk kjørt 540 travløp og vunnet 41 av dem. Alle foto: Baard Larsen/Homdal & Larsen AS.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Trenersatsing skal løfte travsporten i Aust-Agder

Johan Kringeland Eriksen etablerer seg som travtrener på Frivoll-banen i Grimstad. Det tror Grimstad & Omegns Travselskab vil løfte travsporten i Aust-Agder.

Kusketalentet satser nå som travtrener i Grimstad etter å ha jobbet ett år som stallmann hos Øystein Tjomsland i Søgne. Før dette har 22-åringen gått travtrenerskolen, og i tillegg jobbet hos Kåre Refsland. Etter seks års jobbing for andre, vil Eriksen nå stå på egne bein.

Erfaren unggutt
Helt siden han var 16 år har Johan Kringeland Eriksen jobbet med travere. Først hos Kåre Refsland i Rogaland, og så hos Øystein Tjomsland etter at 22-åringen tok travtrenerutdannelsen. Eriksen har med andre ord fått verdifull erfaring hos noen av travsportens mest erfarne og beste trenere.

Travtrener signerer
Nå blir det nok mer fokus på trenergjerningen ettersom Kringeland Eriksen skal fylle opp tradisjonsrike Frivoll travbane, og gå i fotsporene til Kristen Gundersen, Eirik Høitomt, Terje Fossheim, Svein Erik Johansen og Niels Madsen.

– Når muligheten nå kom for å få sjansen til å etablere meg som selvstendig travtrener, var det bare å slå til. Frivoll er et anlegg som tilbyr alle fasiliteter jeg behøvet, og det er midt i Sørlandet hvor jeg har mange kontakter. I første omgang kommer jeg til å ha ti hester på stallen, hvor det er rundt halvparten unghester, og halvparten hester i startklar alder, sier Johan Kringeland Eriksen.

– I starten kommer jeg ikke til å ha noen ansatte hjelpere, men vil få noe hjelp av Ida Gundersen Thompson og hennes far Helge Gundersen. Akkurat nå har jeg fire hester på stallen, og det kommer inn minst fire til i begynnelsen av august. Jeg ser fram til å komme i gang på Frivoll, og er ikke i tvil om at de flotte forholdene her gjør at sjansen for å trene fram gode traveren, legger han til.

Store utbedringer
Grimstad & Omegns Travselskab, som eier Frivoll travbane, har jobbet med å få på plass egen travtrener på banen etter mange års fravær av en profesjonell travtrener. I den forbindelse har klubben utført en omfattende dugnad og utbedring av anlegget.

– Nye parkeringsplasser er oppført ved innkjøringen, hele området er ryddet og utbedret for å se best mulig ut. En rettstrekke med sandbane har sammen med rundpaddock sørget for at alternativ trening også kan utføres. Selve stallanlegget har blitt totalrenovert. Stallen ble nylig tømt, alt inventar tatt ut, før stallen ble vasket og malt. Så ble inventaret satt inn og det ble byttet en god del av utstyret i bygningene. Også solariumstypen Energylight, som trenger inn i hestens muskulatur og gir effektiv behandling, er å finne på Frivoll, forteller travklubbens leder Stein Larsen.

Travtrener og treåring
Bare i år har 161 starter gitt 16 seire for Kringeland Eriksen.

– Etableringen av Johan Kringeland Eriksen som trener på Frivoll betyr mye for klubben, sporten lokalt og for området som regionstravbane. Travklubben er ikke i tvil om at dette vil øke framgangen travet har i distriktet når en ung, dyktig og sulten travtrener kommer til oss. Travsporten lokalt er inne i en meget positiv periode, og denne framgangen vil på lengre sikt få ytterligere boost med Eriksen som travtrener på Frivoll, sier han videre.