Tre brødre Elieson er klar for NM-stafetten på Lygna skistadion kommende søndag. Fra venstre Morten, Markus og Mathias. Foto: Morten Elieson.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Tre brødre på samme NM-lag

Oddersjaa stiller med hele tre lag i NM-stafetten på ski til helga. På et av lagene går tre brødre Horn Elieson.

Det er fire år siden Oddersjaa stilte lag i NM-stafetten. I år har klubben påmeldt ett damelag og to herrelag.

– Veldig gøy at vi har klart å få til tre lag, sier Per Rune Omfjord, leder av langrennsgruppa i Oddersjaa.  At tre brødre Horn Elieson – Morten, Markus og Mathias – har ønsket å gå på samme lag, synes han er ekstra morsomt. De har da også solide familietradisjoner å vise til i Oddersjaa, med bestefar Eivind (91) som æresmedlem, far Morten som tidligere leder av klubben og mor Mette som sentral i langrennsutvalget.

Inspirasjon
– Bestefar synes jo dette er ekstra stas, forteller eldstemann av brødrene, Morten (25), som er klar over at Oddersjaa-lagene ikke kommer til å stille i fremste rekke under NM-stafetten der imponerende 160 lag deltar i herreklassen.

– Men for oss alle er en slik stafett der Northug, Iversen, Johnsrud Sundby og alle stjernene deltar en flott inspirasjon, sier «senior» på brødrelaget.

På det andre herrelaget går Einar Ekeland, Olav Meling Spikkeland og Nils Herman Stray. Mens damelaget består av Marie Frivold, Kristine Amundsen og Kaia Ausland. Heller ikke disse ungjentene kommer til å slåss om tetplassene, men får verdifull erfaring og forhåpentligvis lyst til å trene videre med håp om forbedring neste år.

NM-stafetten er en massemønstring som også NRK satser på med direkte sending der ikke bare de beste lagene kommer i fokus. Så forhåpentligvis dukker det opp noen blå-hvite oddersjaaere på tv-sendingen søndag formiddag.

– En NM-stafett gir verdifull erfaring når det gjelder å gå i store felt. Og sikkert inspirasjon til enda mer trening, sier langrennsleder Omfjord.

Og med rundt 160 herrelag på startstreken kan det bli skikkelig trangt på Lygna skistadion søndag. Lillehammer skiklubb imponerer kanskje mest med hele 12 påmeldte herrelag, Lyn følger deretter med åtte lag.

Også i dameklassen er det rekordpåmelding med 84 forhåndspåmeldte lag.

Optimistisk kaptein
– Vårt mål blir å slå det andre Oddersjaa-laget og eventuelle andre lokale lag, sier en optimistisk «kaptein» på Horn Elieson-laget.

Han håper at de unngår å bli tatt ut av stafetten dersom en løper blir tatt igjen med en runde. Da vi nylig hadde kontakt med arrangøren, hadde de ikke endelig avgjort om de vil benytte seg av den muligheten for å unngå for mye kaos i innspurten.

– Vi satser på at vi får løpere som vi kan henge på som gjør at vi yter det lille ekstra, sier Morten, som nylig kom hjem fra langløpet Marcialonga der han ble nummer 109 av flere tusen startende.

I NM er det kortere distanser det dreier seg om, 3×10 kilometer for herrene og 3X5 kilometer for damene.

– Vi tror vi er eneste lag som stiller med tre brødre i NM-stafetten, sier Morten, som har notert seg at bare to av brødrene Northug går på Strindheims førstelag. Tredje broren er satt på andrelaget.

– Så lar vi antagelig yngstebror Mathias på 18 år gå første etappe. Vi to andre har opplevd NM før, nå er det hans tur til å åpne ballet, sier en offensiv Morten Horn Elieson.

PS! Elieson-laget får faktisk konkurranse fra minst to andre brødre-lag i NM-stafetten. For Birkenes stiller Svaland-brødrene Jon Kristian, Håkon og Lars Aasheim, og attpåtil med broren Øyvind som reserve. På Oslo-klubben Hemings fjerdelag deltar nemlig tre brødre Kaas – Sverre Waaler Kaas, Martin Waaler Kaas og Carl Godager Kaas.