Arendalitten Siri Moseng Reisersen (26) var i norgestoppen i skøyter på 500 og 1000 meter. Hun tok sølv i sprint-NM for seniorer på hjemmebane i 2011 og bronse i 2012. Alle foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Trening etter endt idrettskarriére

For litt over ett år siden la jeg skøytene på hylla. Jeg ga meg etter min beste sesong noensinne. Jeg ga meg med hendene over hodet, og med tanker om at jeg er dritgod!

Nå skulle jeg trene alt jeg ikke rakk å trene, men som jeg skulle ønske jeg kunne trene, mens jeg gikk på skøyter. Endelig skulle jeg trene på KUN lyst og motivasjon, og ikke minst på overskudd. Det jeg ikke var klar for var at treningen plutselig ikke hadde første prioritet lengre, men noe som heller kom i nesten siste rekke. Med mye jobb og studier, måtte treningen presses inn der det var tid.
11378646_975719849134469_520839485_n

Dette var noe som var, og kanskje fortsatt er, ganske vanskelig for kropp og hodet å forstå. Det at andre ting i livet går foran treningen min er både positivt og negativt. Det er utrolig fint å kunne være med på hytteturer, familieturer, byturer med venner, seine kvelder med fine mennesker og rolige helgefrokoster med kjæresten. I stedet for å måtte tidlig opp og trene, ha to økter hver eneste dag, og måtte si nei til hyggelige sammenkomster fordi det er et visst antall timer og økter som må gjennomføres den måneden. Det å ikke MÅTTE noe, selv om det var selvvalgt, er for meg et privilegium.

Trente like hardt
Det skal sies at første sommeren, hvor oppkjøring mot sesong ikke var nødvendig, trente jeg minst like hardt som før. Bare annet fokus på trening. Kroppen og hodet var ikke helt klar for å trappe ned treningen. Selv om jeg hadde sagt det høyt til meg selv, flere ganger, og skuldrene var lavere enn på lenge. Så hva har jeg trent da, etter at skøytene ble lagt på hylla? Keep reading!

IMG_1967

Treningen jeg likte nest best etter å gå fort på skøyter, var styrketrening, og gjerne med så tunge vekter som mulig. Jeg liker å føle at jeg er sterk og aller helst sterkest. Derfor har det blitt mye styrketrening det siste året. Skal innrømme at løping og utholdenhet har blitt veldig nedprioritert.

Det å trene på motivasjon og overskudd er ekstremt undervurdert. Tenk å dra på trening fordi du har lyst og energi til det og ikke fordi du MÅ. Må fordi du skal prestere på banen om x antall måneder. Misforstå meg rett, jeg digger å ha mål med treningen, og ikke minst det å skulle prestere. Men det har vært deilig for kropp og sinn å trene med overskudd til å prestere, og sette nye rekorder.

Nye rekorder
Etter at jeg la opp  som skøyteløper har jeg stort sett satt nye rekorder i alle styrkeøvelser jeg har gjort. Og det kan jeg takke overskudd i kroppen, og ikke minst i hodet. Og er det noe jeg synes er gøy så er det å sette nye rekorder.

IMG_1028

Men så var det det å finne nye mål etter endt idrettskarriere. Det var ikke så lett, plutselig var det så mye jeg ønsket å trene, samtidig som det var utrolig deilig å ikke ha noe mål med treningen, men som jeg sa heller trene på motivasjon. Det å komme inn døra på treningssenteret og trene litt på måfå, er nydelig. Men etter en liten stund ble det fort litt kjedelig. Og når det da i tillegg ikke var treningen som var første prioritet lengre, så ble det mye halvveis økter.

Jeg har lenge ønsket å prøve meg i styrkeløft, rett og slett fordi jeg vet at jeg er veldig sterk i knebøy i forhold til min egen kroppsvekt. Planen var å prøve seg i styrkeløftkonkurranse neste vår. Men selv om jeg er sterk i knebøy, så betyr ikke det at jeg er sterk i benkpress. Vi skøyteløpere er ikke de sterkeste i overkroppen. Så i benkpress har jeg en lang vei å gå for å hevde meg sammenlagt i styrkeløft konkurranser. Så som den vinglepetteren jeg kan være, tenkte jeg også at vektløfting DET hadde vært moro!

Vektløfting
Derfor er nok målet om nye konkurranser endret til å gjelde vektløfting. Frivendinger var en stor del av treningen min da jeg gikk på skøyter også, og heldigvis har knebøy-styrke en del å si når det gjelder vektløfting også. Samtidig har jeg en fordel ved at jeg tar teknikk ganske lett, i tillegg til at jeg har gjort disse to øvelsene en del fra før. Derfor har jeg trent en del vektløfting, sammen med mye annen styrketrening.

Når man går fra en idrett, og kanskje leter litt etter sin identitet innen trening igjen, er det derfor utrolig deilig å kjenne at man mestrer en ny type idrett og trening. Etter at jeg har lagt inn mer fokus på frivendinger og rykk har jeg satt nye perser i fleng! Jeg hadde lenge en sperre på 60 kg i frivending og støt, men da den gikk opp var jeg overlykkelig.

Være stolt
En annen øvelse jeg lenge har hatt som mål å klare var muscleups, og da det plutselig gikk, stod jeg i flere sekunder og prøvde å forstå hva det var jeg akkurat hadde fått til. Akkurat den øvelsen har jeg nok hatt som mål å klare i to-tre år! I forbindelse med det mener jeg det er utrolig viktig å nyte øyeblikket og være stolt over at man når målene man har. Det er lov å skryte av seg selv! Det tok tid altså, å lære seg den der! Det krevde mange timer med pullups og teknikkøving, samt ekstra vilje akkurat da jeg skjønte at det kunne gå.

For min del, når man går fra å være aktiv idrettsutøver til å bli mosjonist og ha trening som en hobby, ble det viktig å sette små mål, holde treningen leken, og ikke gjøre det samme hver gang. Håndstående er derfor noe jeg prøver å gjøre minst en gang i uka. Da kommer det i flere varianter. Håndstående med balansetrening, håndstående pushups, håndstående pushups med kipp og nå for tiden er målet å kunne gå på hendene. Håndstående og muscleups er for meg noe lekent, utfordrende og noe som gjør at man må kunne bruke opparbeidet styrke til noe mer enn å bare løfte tunge vekter.

handstand

Jeg har alltid synes at en sterk base styrke i hele kroppen er utrolig undervurdert av mange. Det å være sterk i kjernemuskulatur og stabiliseringsmuskler er viktig. Derfor prøver jeg så ofte jeg kan å utfordre meg selv med øvelser med kroppsvekt.

Ett tips fra meg blir derfor å hold treningen lekent, og utfordre deg selv med nye øvelser med egen kroppsvekt.

Noen filmer av ulik trening for lek og utfordring som jeg har gjort og gjør: