Arendalitten Charlotte W. Knudsen (25) på sykehuset etter hesteulykken høsten 2014. Etter opptreningen var hun i så god form at hun stilte i NM i bikinifitness to år senere. Foto: Privat/Jørgen Orlin.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Ulykken endret livet mitt

På mitt tyngste veide jeg 117 kilo. Etter en hesteulykke begynte jeg med styrketrening for å holde smertene i sjakk. Det har jeg aldri angret på.

To år før ulykken, i 2012, bodde jeg på Gran Canaria. Jeg hadde akkurat fått en datter og vekten min tre måneder etter graviditeten var på 117 kg. Det var da jeg fant ut at nok var nok. Jeg hadde angst for å gå på stranda, gå ut døra og var i grunn redd for det meste. Jeg snakket med min lillebror som hadde litt greie på trening. Bare det å spørre ham satt langt inne.

Jeg hadde aldri vært aktiv og hadde kun spist søppelmat fordi jeg ikke visste bedre. Jeg klarte ikke å bøye meg ned for å ta en knebøy uten vekt engang. Jeg trillet bakover på flisene i en krøll første gang han skulle vise meg knebøy.

Men jeg visste at jeg ikke kunne leve et liv som dette. Jeg lastet ned en app med treningsøkter på fem minutter man kunne gjøre hjemme. Jeg lastet også ned MyFitnessPal og logget alt jeg puttet i munnen de første månedene. Jeg fikk en skikkelig overraskelse, her var det mange kalorityver!

Bare det å bruke «litt» olje til matlagingen jo nesten hele kaloribudsjettet mitt for dagen. En desiliter olje har ca. 800 kalorier! Det er så lett å kjøpe karbonadedeig, hive litt olje i panna, og vips så kunne du like gjerne kjøpt kjøttdeig og vel så det.

Små endringer

Jeg startet med små endringer hver eneste dag. Beveget meg litt mer enn jeg gjorde uken før, lærte litt og litt om hvordan jeg kunne velge smartere når det kom til mat. Jeg tok «før og etter»-bilder ofte da vekten stadig stoppet. Det har reddet motivasjonen min mange ganger.

To år gikk og jeg var kommet ned til 85 kilo i september 2014. Det var da jeg var i en alvorlig hesteulykke. Jeg knuste bekkenet, brakk lårbenet tvers av og fikk et par brudd i ryggen. Legene var usikre på om jeg noen gang kom til å gå ordentlig igjen. Jeg har enda kroniske smerter, jeg har vondt i rygg og bekken hver eneste dag, men treningen holder smertene levelige og bevegeligheten oppe. Det er ikke få ganger jeg har sittet i bilen med tårer i øynene før jeg har gått inn på trening, men jeg vet jeg må trene for å klare å fungere normalt.

wa6
Her skiller det 11 måneder mellom bildet til venstre og lengst til høyre. Foto: Privat.

Bitt av styrketreningsbasillen

Jeg begynte med styrketrening og har aldri drevet med kondisjonstrening for å gå ned i vekt. Styrketrening fungerte bra med kroppen og holder alt i sjakk. Jeg ble bitt av basillen. Styrketrening er utrolig gøy! Den eneste du skal være bedre enn er deg selv. Jeg ville ha nye utfordringer og ny motivasjon til å holde treningen oppe. Jeg føler jo selvfølgelig av og til at det er veldig urettferdig at jeg må trene så mye hele tiden for å klare å fungere som alle andre, men jeg er glad for at alt har blitt som det har blitt. Jeg har fått en ny sjanse, en sjanse jeg har tatt.

Bra nok!

wa3
På mitt tyngste, tre måneder etter fødsel i 2014, veide jeg 117 kilo fordelt på 157 centimeter. I dag er jeg betydelig lettere – også til sinns. Foto: Privat.

Jeg fant Lene Alexandra og team LA Lifestyle. Jeg sendte en søknad for gøy uten noen planer om å stille i bikinifitness. Selvtilliten var fortsatt lav før jeg møtte Lene Alexandra. Hun og «Bra nok!»-konseptet har reddet meg. Jeg kan nå med hånden på hjertet si at jeg er bra nok. Og vet du hva? Så lenge du gjør så godt du kan, er du det også.

Jeg stilte i NM i bikinifitness i oktober 2016, en helt magisk opplevelse! Så sinnssykt langt utenfor min komfortsone, men jeg ville aldri vært foruten den opplevelsen.

Gjør det som gjør DEG glad

Det viktigste her er å tenke at det er kun deg selv som kan endre på hvordan DU har det. Ikke tenk på hva alle andre tenker om det du gjør. Du vil møte motgang, det vil være tungt, men ikke gi deg, jeg heier på deg!

«At first they will ask you why you’re doing it, but later they will ask you how you did it.»

cha
Foto: Renate J. Pedersen

Følg Charlotte på Instagram.

Les også:

Endret livsstil etter wake-up call

Stina endret livsstilen totalt

Mine fem avgjørende øyeblikk for et lengre liv

Endelig fit – med crossfit

Min reise mot en varig livsendring