Kristiansanderen Siren Amelia Seiler (16) er i norgestoppen i U18-klassen og har satt seg ambisiøse mål som danser. Foto: Privat.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Satser mot VM i dans

Jeg trener nær 20 timer i uka for å nå så langt jeg kan innenfor dansegrenen freestyle/disco.

For et halvt år siden, høsten 2014, begynte jeg på danselinjen på Norges Toppidrettsgymnas i Kongsvinger. Her satser jeg innenfor dansegrenen freestyle/disco, som er en idrett jeg trives svært godt med.

Videoen under er fra konkurransedansing i Skedsmohallen i slutten av januar, der jeg vant slow elite U18. Video: Josefine Lange Nilsen.

Treningshverdag

Treningsmengde og intensitet varierer selvsagt etter hvor vi er i sesongen. Som freestyle-danser har vi sesong året rundt, og jeg må derfor være flink til å dele opp periodene for ikke å overbelaste tidlig i sesongen. Vårsesongen begynner i januar og varer frem til juli. Høstsesongen begynner i begynnelsen av september og varer frem til desember. Vi har altså omtrent to-tre konkurransefri måneder i løpet av året. Nå som det er tidlig i sesongen, bygger jeg opp treningsmengden gradvis for ikke å gå på en smell før de største konkurransene utover i sesongen.

Min gjennomsnittlige treningsmengde for periodene med mest trening (midt i sesongen) vil ligge på rundt 18-20 timer i uka. Mens treningsmengden min for øyeblikket, nå som jeg er i oppbyggingsfasen, ligger på omtrent 12-15 timer i uka. Jeg trener mye variert, men med god kvalitet og mange høyintensitets-økter. Som freestyle-utøver er styrke og eksplosivitet en viktig faktor. Jeg trener mye generell og utholdende styrke (spesielt mage/rygg), spenst og eksplosivitet, anaerob utholdenhet i form av løpsintervaller, og selvfølgelig teknikk og terping av koreografier (dansetrening).

Videoen under er også fra Skedsmohallen i slutten av januar. Jeg ble nummer to i freestyle elite U18. Video: Josefine Lange Nilsen.

Slik ser min gjennomsnittlige treningsuke ut:

Mandag- fredag 06.30: stå opp, 08: dansetrening eller styrke- og utholdenhetstrening 1 t 45 min 09.45: dusje og spise 10.20: skole 15.45: ferdig med skole

Ettermiddagstreninger: mandag: 1,5 time freestyle trening tirsdag: 3 timer akro-disco-slowons: torsdag: 45 min basistrening, 1,5 time freestyle trening fredag: egentrening basis og- eller dans 1,5- 2 timer eller privattimer

Helger: konkurranse/treningssamling to ganger i måneden. Lørdag: 2t basistrening/dansetrening (teknikk og koreografi), søndag: – varierende

siren
Her poserer jeg i konkurransedrakt. Jeg er 173 centimeter høy, og veier ca 55 kilo. Foto: Privat.

Idrettsbakgrunn

Helt fra jeg var liten har jeg vært interessert i trening og fysisk aktivitet generelt. Jeg vokste opp i en familie hvor idrett og trening sto helt sentralt. Både mamma og pappa har vært viktige støttepersoner for meg opp gjennom årene. Jeg har drevet med diverse idretter. Alt fra lagidretter som fotball og håndball til turn, noe jeg fortsatt trener ettersom det er mye akrobatikk i dansingen. Jeg har egentlig aldri vært en lagspiller, så etter hvert sa det stopp i min «karriere» som lagidrettsutøver. Jeg ga opp fotballen da jeg var 12 år, noe som sannsynligvis var smart ettersom jeg hadde en tendens til å danse og turne på banen under kamper.

Selvsagt er det gøy å trene sammen med andre, men når det kommer til konkurransesituasjoner, trives jeg godt som individuell utøver. På denne måten kan man ta æren helt selv (selvfølgelig med hjelp fra trener) i situasjoner der man presterer, og det er ingen andre å legge skylda på om du skulle bomme på målet. Før jeg begynte å danse freestyle som niåring, drev jeg med andre diverse dansestiler, men ingen som jeg fant utfordrende nok i form av intensitet og vanskelighetsgrad.

Dette er noe freestyle/disco virkelig byr på etter min mening. Det er en idrett som krever mye eksplosivitet/spenst, koordinasjon, bevegelighet og tekniske ferdigheter. På denne måten er det alltid noe du kan forbedre og trene mer på.  Jeg begynte å konkurrere som tiåring. Den gang var det selvsagt mer for gøy, men jo lengre jeg holdt på og jo mer jeg utviklet meg, så jeg muligheter og tenkte at dette var noe jeg ville satse på.

siren 2
Dette bildet er som det over tatt i forbindelse med en internasjonal konkurranse i Blackpool, Brean. Konkurransen heter Eurodance. Foto: Privat.

NTG Kongsvinger

Da jeg fortsatt bodde i Kristiansand, danset jeg for Unique Danseklubb. Freestyle-miljøet i Kristiansand er svært lite. Vi var en liten klubb uten trener. Jeg kom til et punkt hvor det var vanskelig å utvikle seg stort mer. Men jeg har alltid hatt en indre motivasjon og et sterkt ønske om å lykkes. Takket være dette og en godvilje til egentrening klarte jeg å nå klassen Elite, som er det øverste nivået i Norge. Jeg egentrente mye, og klarte å presse meg til maksgrensen økt etter økt.

En annen ting som har hatt svært stor betydning for meg nå i ettertid er kontakten med KIA (Kompetansesenter i Agder), som arrangerte basistrening for unge, motiverte idrettsutøvere. Her var det et mangfold av idretter og svært variert treningsfokus.

For et halvt år siden tok jeg valget om å flytte hjemmefra og begynne på Norges Toppidrettsgymnas i Kongsvinger, danselinja. Jeg har ikke angret på valget mitt et eneste sekund. Overgangen fra en treningshverdag med ingen trener til den oppfølgingen jeg får nå, har vært enorm.

Skolen byr på et fantastisk tilbud for utøvere som ønske å kombinere skole med satsing innenfor idretten. Støtteapparatet rundt er veldig bra, og fremgangen min har vært stor dette siste halvåret.

Høstsesong 2014/vårsesong 2015

Det har vært oppturer og nedturer det siste halve året. Høstsesongen 2014 starter med en skade, som gjorde meg redusert fra starten, men jeg kom raskt tilbake. Jeg begynte å nå flere finaler i elite u18 i de nasjonale konkurransene og hevdet meg dermed på toppnivå. På treningssamling til Wales med NTG fikk jeg førsteplass i slow (den ene dansedisiplinen) i en internasjonal konkurranse. Dette gjorde mye med selvtilliten og motivasjonen.

Den største konkurransen forrige halvår var DOTY (Dancer of the Year), som fant sted i slutten av november. Her klarte jeg, noe uventet, å kvalifisere meg til finalen i slow elite u18. Dette var en super slutt på sesongen. Vårsesongen 2015 er nå godt i gang og vi har allerede vært gjennom første konkurransen. Sesongstarten min gikk over all forventning da jeg fikk førsteplass i slow og andreplass i freestyle i årets første nasjonale konkurranse i elite u18. Jeg har jobbet veldig hardt det siste halvåret. Det har vært både psykiske og fysiske utfordringer. Det er derfor fantastisk godt å få igjen for all tid og jobb man legger ned.

siren 4
God bevegelighet er en forutsetning for å nå langt som danser. Dette bildet er fra 2011. Foto: Privat.

Målsetting

Jeg ser på meg selv som en målrettet person. Både i idretten, skolefronten og generelt i livet. Jeg har mål om å prestere godt på skolen, samtidig som jeg ønsker å lykkes som toppidrettsutøver. Jeg mener at mål skal være store, men akkurat realistiske nok til at du selv tror på dem av hele ditt hjerte. Målet mitt som danser er hele tiden å utvikle meg, og ta små, riktige valg i hverdagen som på sikt vil ha betydning. Noe jeg stadig jobber med er selvtilliten og det mentale.

Jeg skal bli beintøff i hodet, og hele tiden ha fokus fremover – gjennom oppturer og nedturer. Det er skummelt å snakke om hvor langt man ønske å nå. Men hvis man skal satse, så skal man gjøre det ordentlig. Jeg har et mål om å fortsette den utviklingen jeg er i gang med så jeg kan holde meg inne blant toppen i Norge.

Noe jeg jobber mot nå er NM i mai. Her har jeg mål om finaleplass i begge disiplinene. Jeg håper også på å konkurrere i de største internasjonale freestyle-konkurransene gjennom året, og hevde meg der. Jeg har også et håp om EM-kvalik i disco-freestyle (akro). For de kommende år har jeg mål om uttak til VM, men dette er et langsiktig mål som krever beinhard jobbing og fokus.

Disco og disco freestyle (akro) er sjangere som har mange likhetstrekk med freestyle, men er preget av mer turn og akrobatikk. Dette er synlig på navnene, ettersom de er svært like.  Jeg har mange mål og delmål for sesongen/ året, og de jeg nevnte ovenfor er noen av dem. Men når det kommer til langsiktige mål, er det ikke noe å legge skjul på at flesteparten av oss har et stort mål – å stå på toppen av pallen. Jeg er veldig stolt av det jeg har oppnådd til nå og fremgangen min den siste perioden. Jeg gleder meg masse til fortsettelsen.