Å stå på hendene er relativt krevende, men fullt mulig å få til etter god øving. Alle fotos på denne siden: Wiggo Nordheim.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Utetrening i sommervarmen

Da er sommermånedene i gang, og som personlig trener er det ikke bare på været jeg merker det.

Det blir bedre plass på treningsstudioene jo mer sola titter frem. Mange velger å trekke ut for sommeren fremfor å være inne. Det går ofte i kondisjonstrening i form av sykling, løping eller gåturer, noe som er helt topp. Men glem ikke styrketreningen! Har du trent styrke jevnlig og brått tar en tar en pause noen måneder fordi det er sommer, må du regne med at det blir fryktelig tungt å starte opp igjen når høsten melder sin ankomst og du skal inn i varmen igjen.

Trening er ferskvare, du må jobbe kontinuerlig for å opprettholde styrken. Når det er sagt, er det ikke nødvendig å bo på treningsstudioet hele sommeren for å holde på formen. Bruk naturen, finn øvelser du kan gjøre mens du er ute på tur. Det gjelder å være oppfinnsom. Man trenger ikke alltid et treningsstudio for å få gjennomført en god styrkeøkt.

Her skal jeg vise deg noen både enkle og krevende øvelser du kan ta i bruk for trening ute.

1. Step ups og bulgarsk utfall

To gode øvelser for bein og rumpe. Det krever kun at du har en benk tilgjengelig. På step ups plasserer du den ene foten på benken og presser deg opp. Bruk det andre beinet minst mulig til å dytte i fra, og hold en rolig fart på vei ned.

hilde 2 hilde 3

På bulgarsk utfall plasserer du den ene foten bak på benken, og plasserer den andre et godt stykke fremfor deg. Hold overkroppen oppreist og senk deg dypt ned.

hilde 4 Hilde 14

2. Pushups

Pushups er en god øvelse for å trene bryst, armer og mage. Enten kan du gjøre vanlige pushups på bakken, eller du kan gjøre det litt enklere ved å bruke en benk. Synes du dette går fint kan du bare snu deg rundt, slik at beina er på benken.

Stram magen og rumpa godt, og hold en rett linje gjennom kroppen. Senk deg rolig ned og gjerne eksplosivt opp igjen.

Enklere variant av pushups

hilde 15hilde 7

Tyngre variant av pushups

hilde 9 hilde 8

3. Roing og pullups

To gode øvelser for ryggen, som de fleste har ekstra godt av å trene. Her kan du bruke en lekeplass med klatrestativ, eller om du er heldig så kan du finne en perfekt grein i skogen. Omvendt roing er en tung, men effektiv øvelse. For de som ønsker en mer krevende øvelse er pullups helt super.

Omvendt roing

hilde 11 hilde 10

Pullups
hilde 12 hilde 13

4. L-sit

Ønsker du en litt tyngre øvelse på mage enn den tradisjonelle planken, kan du prøve deg på L-sit. Den krever at du har to stenger som står såpass nærme at du kan holde armene strakt ned langs kroppen, og er ganske krevende. Men har du muligheten, så er det bare å prøve!

Du trenger ikke nødvendigvis holde beina helt strakt ut fra kroppen slik jeg gjør på bildet. Jobb med å holde beina så høyt som du klarer, og hold de der i 10-20 sekunder eller lenger. Eventuelt kan du trekke knærne opp mot brystet og senke beina rolig ned, og gjenta.

l-sit
5. Trappeløp

Riktignok mer kondisjonstrening enn styrketrening, men jeg skal love deg at bein og rumpe får kjørt seg her. Finn en bakke eller en trapp, løp opp og jogg rolig ned. Gjenta dette noen runder. Ta gjerne tiden på f.eks. 10 runder. Så har du en rekord å slå neste gang du prøver deg.

trapp
Finn en bakke eller en trapp. Du trenger ikke nødvendigvis løpe opp, du kan hoppe oppover.
Husk også at flere treningsstudioer tilbyr utetrening i sommer.

Om bloggforfatteren: Jeg heter Hege Høsteland (25 år), er fra Kristiansand og jobber som personlig trener på SatsElixia Kristiansand. Er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæring, mat og kultur fra Universitetet i Agder.