Åmligutten Mathias Berntsen (19, t.h.) og hans fetter Anders Mol (18) med beviset på at de vant U20-EM i sandvolleyball i Kypros sist helg. Foto: CEV.
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Veien til EM-gull

Det var en uvirkelig følelse å gå til topps i U20-EM i Kypros sist helg.

Etter fjorårets niendeplass i OL i Nanjing, var Anders ute med skade i et helt år. Han kunne ikke gjøre noe annet enn å drive med styrketrening. Gjennom hele vinteren jobbet han hardt med seg selv, både i medgang og motgang. Men han ga aldri opp! Vi har jobbet hardt hele vinteren begge to, med å bli mer fysiske og hoppe høyere. Anders ble bare bedre og bedre i kneet han var operert i og i juni spilte vi vår første turnering sammen. Dette endte med en 5.plass i NT Oslo Master. Etter et lite «comeback» kan vi vel kalle det, gikk det bare bedre og bedre for oss gjennom sesongen. På vår første turnering etter at Anders ble erklært skadefri, vant vi NT Larkollen open.

U22-EM i Portugal
EM U22 ble flyttet til tre ulike plasser, før det ble arrangert i Macedo de Cavaleiros, i Portugal. Før avreise dit trente vi med Norges førstelag Horrem/Eithun og Sannernes/Sørum på Olympiatoppen i Oslo. Her fikk vi masse god sparring og etter tre dager i Oslo var vi endelig klare for å reise på vårt første Europeiske tokt sammen. Både i dameklassen og herreklassen, hadde Norge to lag. Vi reiste ned med godt mot og et fantastisk team rundt oss alle. Turen var lang, men omsider ankom vi byen Mirandela.

Mathias er fornøyd! Foto: CEV.
Mathias er fornøyd! Foto: CEV.

Morgenen etterpå kjørte vi en 30 minutters lang busstur for å komme frem til banene. Dette var en helt fantastisk plass, som lå langt bort fra alt. Her hadde de alt fra vannsklier til vann, som var ferskvann. Et nydelig sted å arrangere et EM. Første treningen vår var med Østerrike. Her fikk vi god matching og fikk kjent litt på nivået før det skulle brake løs to dager senere. Onsdag fikk vi vite puljeinndelingene før turneringsstart. Vi kom i pulje med England, Latvia og Portugal 1. Etter teknisk møte går vi tilbake til rommet og tenker at vi fikk en grei pulje, som vi var fornøyde med. På torsdags morgen var vi klar for kamp og første motstander ut var Portugal på CenterCourt. I et EM kan alle slå alle og man må ikke undervurdere sin motstander heller. Vi slår Portugal 2-0 etter aldeles solid sideout spill. Vi vinner kampen med settsifrene 21 – 12 og 21 – 15 og vi har fått en kjempestart på EM!

Mellom kampene er det kjempeviktig med gode rutiner, spesielt når det gjelder kosthold og vanninntak. Når man spiller beachvolleyball i 40 varmegrader, må man passe på at kroppen ikke blir dehydrert.  Dette var vi veldig flinke på og drakk mer enn det vi egentlig hadde lyst på og spiste mer enn det vi hadde lyst på. Senere samme dag, møtte vi Latvia, som var den tøffeste kampen i pulja vår. Vi starter litt ujevnt og urytmisk, men vinner første sett 21 – 16. I neste sett tar vi oss sammen og spiller slik vi gjorde mot Portugal og vinner andre settet 21 – 14. Vi var kjempefornøyde med å vinne to av to kamper og neste dag skulle vi kjempe om puljeseier og være sikret 9. plass i turneringen.

Vi var klare for å møte Italia på den andre siden av nettet i 42 varmegrader. Vi hadde forberedt oss godt og alt lå til rett for videre avansement. Dette gikk ikke helt slik vi hadde håpet og vi tapte kampen klart 2 -0. Alt av krefter var bort innen de ti første ballene var spilt og vi hadde dessverre ikke mer å gi, noe som ga oss en 9 plass, der vi konkurrerte mot nasjoner som var to og tre år eldre enn oss.

U20-EM i Larnaka

Vi reiste fra Macedo de Cavaleiros på finaledagen og fikk gratis shuttle derfra til Madrid. Hvor vi skulle ta fly neste dag. Vi endte opp på et 4-stjernershotell for natten og hadde den saftigste burgeren på Steak House. Neste morgen gikk flyet fra Madrid til Athen og fra Athen til Larnaka. Vi ankom hotellet i Larnaka kl 21 på kvelden og hadde en liten «jetlags-økt» i mørket på banen, for å kjenne litt på underlaget og få reisen ut av kroppen fortest mulig.

Anders med behersket mottak. Foto: CEV.
Anders med behersket mottak. Foto: CEV.

Da var det endelig blitt en dag til turneringsstart og vi kjørte vår første økt i Larnaka med vår nabo Sverige. Her hadde vi en bra trening, med mye mottak/legg for å komme inn i rytmen. Uansett hvor vi gikk hadde vi alltid med oss noe å spise og drikke, slik at kroppen aldri skulle bli veldig sulten. Dette gjorde vi hver eneste dag under mesterskapet. Etter en god middag på tirsdagskveld, var det endelig klart for teknisk møte og trekking av puljer. Vi endte opp i pulje med Serbia, Kypros 3 og Portugal, noe som vi var fornøyde med. Det ble en tidlig kveld på hele Team Norway, som satte batteriene til lading til morgendagens kamper.

Vi spiste en god frokost, med egg og bacon, kjørte en liten morgenøkt før kampen skulle i gang. Første motstander ut var Kypros. Her hadde vi forberedt oss ekstremt godt og gjort alle forberedelser til kamp riktig. Vi vinner kampen uten særlig motstand med settsifrene 21-12 og 21-13. Endelig var U20-EM i gang!
Vi fikk en mjuk start på turneringen siden vi bare hadde en kamp denne dagen. Resten av dagen gikk til kvile, spise og se litt andre kamper.

I andre kampen møtte vi Portugal, som var det beste laget i pulja vår. Her kom vi godt i gang og spillet satt veldig bra og vi vinner første settet 21- 12. I andre sette spiller portugiserne bra volleyball og truer oss hele veien, de leder 16-14, men igjen viser vi at vi er det beste laget og drar seieren i land 21- 18.
Allerede før siste kampen hadde vi vunnet pulja og var sikret en 9 plass. Men vi utfører kampen mot Serbia veldig bra og vinner kampen 2 – 0 (21-11, 21-14).

Senere på kvelden da siste kamp var spilt, som var ferdig 22.30 (21.30 norsk tid) var det klart for trekning av elimineringsrundene. Her ble alle sjokkerte da de så trekningen. Puljevinnerne fra de åtte puljene var Sveits, Kypros 1, Frankrike, Italia, Russland, Norge, Ukraina og Tyskland. De fire førstenevnte var de som krysset med hverandre videre, mens de fire sistnevnte krysset med hverandre. De fire «største» favorittene møtte hverandre i kvart og semifinale.

I vår åttedelsfinale, møtte vi vinneren av Spania og Romania, dette ble en overraskende 2-1 seier til Spania, som egentlig slår dette laget ganske greit. Forberedelsene var gode til kamp, med visualisering og avspenning 90 minutter før kampstart. Litt massasje måtte også til for å kunne hoppe høyt til enhver tid.

Kampen mot Spania blir en komfortabel 2-0 seier til Norge, hvor spillet vår bare blir bedre og bedre for hver kamp, vi slår Spania med settsifrene 11 og 18.
En ny barriere for Mol/Berntsen! Vi har aldri klart å komme oss lengre enn til 2. runde og nå var vi i kvartfinalen mot Russland, som viste muskler mot Sverige og vant 21-8 og 21-12.

Mathias er konsentrert før serven. Foto. CEV.
Mathias er konsentrert før serven. Foto. CEV.

Klokka 20.10 (19.10 norsk tid) var det klart for kvartfinale og vi hadde gjort alle de samme forberedelsene til kamp. Massasje, avslapping og visualisering og vi var klare til å vise muskler mot Russland. Vi begynte veldig bra og satt alle sideouter vi fikk. Anders fikk de tre første ballene, som han dunket inn og etter det fikk han ikke flere server. Russland er et veldig seigt lag å spille mot, fordi de gir deg ingenting gratis. De server aldri feil, noe som gjør at man må hoppe på hver eneste ball. Vi spiller et kjempebra første sett og leder 14-7 til teknisk timeout. Etter det begynner det å ta på kreftene, men vi drar i land første settet med 21 – 18.

I det andre settet begynner vi også veldig bra og leder 4-0 i starten. Men utover i settet begynner det virkelig å gå tomt for krefter. Vi leder 12-9 til teknisk timeout, men taper settet 21-19. Som gjør at vi må ut i et tiebreak, der det er første mann til 15 poeng. Igjen starter vi veldig bra og bytter side på 4-1. Vi spiller utrolig bra sideout og tar oss skikkelig sammen. Når du tror du har gått tom for krefter, er det som regel masse mer igjen i kjelleren og det viste vi i denne kampen. På stillingen 14-13, servet Russland ut og vi er i semifinalen! Enda en ny barriere brutt for Vikings! Vi klarte ikke tro hva som hadde skjedd nå og vi var med i medaljekampen! Vi feiret med god mat og så var vi klare for nesten dag, med semifinale mot en av de store favorittene, Ukraina.

Vill jubel etter finaleseieren. Foto: CEV.
Vill jubel etter semifinaleseien, sammen med vår trener Kåre Mol. Foto: CEV.

Samme forberedelser var gjort. En god frokost og morgentrening og vi var klare for å vise enda litt med muskler. kl 14.35 (13.35 norsk tid) var vi endelig klare for å ta på oss utfordringen og å kjempe om gullet i EM. Vi spiller feilfritt i første settet mot Ukraina og vinner komfortabelt 21 – 14. I andre settet er det Anders som får serve og får kjent litt på trykket og mister mye av kreftene sine og vi taper settet klart 21 – 13. igjen var vi klare for et avgjørende tiebreak. Og her også viste vi at vi har det mentale som skal til for å avgjøre slike sett. Vi vinner 15-11 og er klare for finalen i EM u20!

Det var åtte timer til neste kamp, så vi hadde veldig god tid til å forberede oss skikkelig. Vi hadde nå spist pasta i tre uker og ville ha noe annet før finalen. Dette ble kylling fajitas med pommes frites. Vi trengte masse karbohydrater til finalekampen.

Samme forberedelser var gjort og vi var klare til å møte Frankrike på andre siden av nattet. Vi ble ropt inn på banen og det kriblet i magen. Endelig stod vi her! Frankrike spiller bra volleyball og leder hele veien frem til 17 – 17 i første settet. Da skrur vi opp turboen og går opp i en 20-17-ledelse. Vi klarer å dra i land første settet med 21 -18 vår favør. I andre settet begynner vi igjen veldig bra og leder 3-0. Men så skjer det noe med den ene franskmannen, har vrir kneet sitt og klare ikke å fortsette kampen, noe som var en utrolig kjedelig måte å vinne en slik finale på. Vi hadde ønsket å spille ferdig kampen og avgjøre dette selv, men slik ble det ikke. Etter at det hadde sunket inn litt var smilet tilbake og vi var blitt europamestere! Den følelsen er helt utrolig og vi hadde jobbet for dette målet siden vi startet opp i januar.

Nå er vi tilbake på sand, for å starte litt på innendørssesongen, men vi skal på nye eventyr i oktober og november, hvor det da kanskje skal spilles WT i Antalya og Doha fra perioden 20-25 oktober og 9-13 november. Vi gleder oss! Vi vil takke alle som har fulgt med og støttet oss gjennom disse to mesterskapene, spesielt i det siste! Teamet våres har vært helt fantastiske og vi kunne ikke bedt om mer.