Bloggeren Martin P. Hoff (42) stiller seg undrende til at Martin Johnsrud-Sundby (her avbildet før trening i Tour de Ski) er nominert som Årets mannlige utøver 2016 i Idrettsgallaen denne helga. Foto: NTB Scanpix
Brukerskapt innhold
Lokalsporten.fvn.no er siden for brukerskapt innhold, der klubber og utøvere selv skriver fra stevner, trening og annet. Vi tar også inn pressemeldinger som omhandler sørlendingers prestasjoner. Formålet er å speile mangfoldet og bredden i lokalidretten, og flere av sakene publiseres også på forsiden til fvn.no. Minst en gang i uka samler vi utvalgte bidrag i papiravisen. Vil du som utøver eller din klubb være med som en av stadig flere bidragsytere, kan du sende en e-post til Rune Stensland.

Vi vinner iallfall VM i dobbeltmoral

Når det samme hender i Norge som vi skriker høyrøstet over at skjer i utlandet, graver vi frem det som skal til av nødvendig stråargumenter for å gi oss selv et beroligende moralsk bakteppe for ugjerningene.

Ved å skumlese nyhetene den siste tiden kan vi slå fast atter en gang at nordmenn er verdensmestere i dobbeltmoral. I økonomiseksjonen kan vi lese at Statoil-sjefen Eldar Sætre mener at norsk olje- og gass er såpass mye mer miljøvennlig enn gjennomsnittet av global olje- og gassindustri at vi «-må produsere alt vi kan av hensyn til klimaet.». Herlig logikk som vil gi klingende mynt til norsk økonomi i mange år fremover!

I andre nyheter forventer vi at lutfattige land i Afrika og India skal ta vare på løver, geparder, flodhester og tigere, til tross for at alle disse dyrene tar livet av flere tusen mennesker hvert år. Men her hjemme i verdens rikeste land, takket være den miljøvennlige oljen (haha!), forsøkes det å få drept 47 ulver av totalbestanden på ca 68 i hele landet, til tross for at disse er helt ufarlige for mennesker.

Det er flere nordmenn som har dødd pga sauer de siste hundre-årene enn ulv… bl.a. en bekjent av meg som kolliderte med en sau på vei ned fra Storåsen for noen år siden. Eller, han døde forsåvidt ikke, men knakk noen ben… Men han kunne fort gjort det! Det var iallfall ingen ulver som stod som noen dumme brød midt i veien der vi kom syklende i 80 km/t. Sist en ulv drepte noen i Norge var visstnok i 1801 eller noe sånt.

Og i sportsseksjonen kan vi lese at Martin Johnsrud-Sundby er nominert som Årets Mannlige Utøver 2016 i Idrettsgallaen som avholdes nå til helgen. Dette til tross for at han i 2016 ble dømt for doping og fratatt både sammenlagtledelsen i verdenscup’en, sammenlagtseieren i Tour de Ski, samt utestengt i to måneder.

Er det forøvrig noen som husker hvordan Erik Tysse kvalifiserte seg til London-OL? Direkte etter hans to-års utestengelse etter EPO-dommen fikk han arrangert en egen OL-kvalik av Søfteland TIL, Os-kommune (som ga 50.000 kroner rett fra kommunekassen for å delfinansiere arrangementet) og IL Norna-Salhus (klubben med slagordet «ekte idrett»). Dette gjorde de ene-og-alene for Erik Tysse ettersom han ikke hadde fått kvalifisert seg i andre stevner pga utestengelsen. Han dro etter kvaliken sporenstreks til London og representerte Norge!

Jeg har ikke sterke meninger om hvorvidt Martin Johnsrud-Sundby eller Erik Tysse faktisk dopet seg eller ikke – og/eller om de fortjente de straffene som de ble dømt for. Kanskje begge er helt uskyldige? Jeg vet ikke. Dobbeltmoralen her ligger i hvordan de blir behandlet etter at de ble dømt i forhold til hvordan vi forventer at andre land skal behandle sine doping-dømte idrettsutøvere. At man rullet ut en rød løper til Erik Tysse for at han kunne representere Norge i London-OL var en skam for vårt omdømme som et antidoping-land. Og jeg synes ærlig talt ikke det er veldig mye bedre at Johnsrud-Sundby blir nominert til å vinne en pris for året 2016, året han ble dømt for doping.

Man er ganske enkelt ikke Årets Mannlige Utøver om man ble dømt for doping, helt uavhengig av hvor hyggelig man enn måte være og hva slags idrettsprestasjoner man har hatt i løpet av året – og særlig om vi skal fremstå med en viss kredibilitet som en antidoping-nasjon utad. Argumentasjonen fra jury-formann og toppidrettssjef Tore Øvrebø at Johnsrud-Sundby «har sonet ferdig» blir ganske tynn… Prisen vi snakker om her er jo nettopp for året 2016 da han brøt de internasjonale dopingbestemmelsene.

Oppe i det hele arrangeres Tour de Ski på TV om dagen, og i år føler jeg, kanskje for første gang på lenge, at langrennssporten har en mørk doping-skygge over seg. Primært er dette pga avsløringene som rulles opp i Russland og suspensjonen av flere av de beste mannlige russiske langrennsutøverne, bl.a. Legkov og Vylegzhanin (nr en og to på fem-mila i Sotsji…) hvor mye tyder på at de ikke hadde bare rent mel i forstøveren.

Men bidrag til doping-skyggen kommer også fra måten Johnsrud-Sundby saken har blitt håndtert av de involverte parter – og som også bidro til at saken eskalerte i mediene. Det er med en utrolig naivitet hvordan både skiforbundet og Johnsrud-Sundby selv har forsøkt å bagatellisere dommen – og resultatet har hatt motsatt effekt enn det de håpet på.

Norges Skiforbund har hatt en tøft år og kommunikasjonssjef Espen Graff har sikkert hatt mange søvnløse netter og pådratt seg en håndfull magesår – men jeg tror bare det blir verre for dem og verre for omdømme til langrennssporten og omdømme for Norge som et foregangsland i antidopingarbeidet om utøveren som står bak den mest profilerte dopingdommen i Norge på mange år skal bli hedret som Årets Mannlige Utøver. Forhåpentligvis blir det som Erik Tysse… At han ikke vinner.

PS! Jeg er overhodet ikke irritert på at Kristoffer Halvorsen, som vant VM fellesstarten for U-23 ikke er nominert til en pris i idretts-gallaen. Um… neida, ikke i det hele tatt.

hoff

Dette innlegget er skrevet av Martin P. Hoff, som bodde åtte år i Kristiansand før han flyttet til Østlandet. Han har også skrevet innleggene Hvordan trene i tidsklemma og Å dø for rulla til Hovden.